EkolojiManşet

Konserve balık ambalajında mikroplastik bulundu

0
Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Su Ürünleri Fakültesi Su Ürünleri Temel Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi ve Yeşil Gazete yazarı Doç. Dr. Sedat Gündoğdu, işlenmiş deniz ürünlerindeki mikroplastiklerin varlığını saptamak için Türkiye pazarında yer alan yedi üretici firmaya ait 33 farklı ton balığı markasını incelemeye aldı.

Laboratuvar ortamında ışık mikroskobu ve mikro-raman mikroskobu kullanarak yapılan incelemede her bir kutuda en az bir tane mikroplastik tespit edildi.

Tek bir poşet çayda 13 bin mikroplastik parçacığı tespit edildi
Mikroplastik ilk kez insan kanında tespit edildi
Yaşayan insanların akciğerlerinde ilk kez mikroplastik görüldü
Antarktika’nın yeni yağmış karında ilk kez mikroplastik tespit edildi

‘Paketlemeden kaynaklanıyor’

Tespit edilen plastik kirliliğinin çoğunlukla paketlemeden kaynaklandığına dikkat çeken Gündoğdu, “Mikroplastiklerin yapısının, özellikle metal ambalajların iç yüzeyinin kaplanmasında kullanılan malzeme ile aynı yapıda olduğunu gördük. Ambalajda plastikten uzaklaşmak, çevre ve insan sağlığına zararı olmayan malzemeler kullanılmak gerektiğini bir kere daha ortaya koyan bir çalışma oldu” dedi.

Hollanda’daki çiftlik hayvanlarının etinde, sütünde ve kanında mikroplastik tespit edildi
Araştırma: Kağıt bardaklardan sıcak içeceklere ve suya mikroplastik geçiyor
Araştırma: Teflon tava üzerindeki tek bir çizik, binlerce mikroplastik parçacığı açığa çıkarıyor

Plastiklerin aynı zamanda hormon bozucu ve kanserojen etki yapan kimyasallar içerdiğini vurgulayan Doç. Dr. Gündoğdu, bu durumun da insan sağlığı üzerinde çeşitli olumsuz sonuçları olabileceğini kaydetti.

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.