ManşetSağlık

Araştırma: Teflon tava üzerindeki tek bir çizik, binlerce mikroplastik parçacığı açığa çıkarıyor

0

Yapışmaz pişirme kapları daha önce toksik etkisi olan “sonsuz kimyasallarla” ilişkilendirilmişti, ancak yeni bir çalışma, bir kızartma tavasındaki tek bir çatlaktan kaç tane plastik parçacığın sızabileceğini ortaya koydu.

Küresel Çevresel İyileştirme Merkezi‘nden araştırmacıların gerçekleştirdiği çalışmaya göre, teflon kaplama üzerindeki bir yüzey çiziği, gıdaları zararlı kimyasallarla kirletme potansiyeline sahip 9.000’den fazla mikro ve nanoparçacık saçabilir.

Yapışmaz pişirme kaplarının çoğu , kısaca PFAS olarak bilinen eser miktarda per- ve polifloroalkil maddeleri içeriyor. Belirli PFAS’lara maruz kalma, karaciğer ve böbreklerde hasara yol açabiliyor, yüksek tansiyon ve bazı kanserler de dahil olmak üzere büyük sağlık sorunlarına neden olabiliyor.

Yeni nesil kaplamalar da risk taşıyor

Teflon kaplı pişirme kapları, 2013 yılına kadar PFOA (perfluorooktanoik asit) adı verilen bir kimyasal eklenerek yürütiliyordu. Günümüzde teflon , bazıları benzer sağlık riskleriyle bağlantılı olan yeni nesil PFAS ile üretiliyor. 

Araştırma bulguları, yapışmaz kaplamadaki küçük bir çatlağın bile potansiyel olarak zararlı binlerce parçacığı -aşınmış bir tavada yemek pişirirken milyonlarcaya yakın- saçtığını gösteriyor.

Araştırmacılar, bu parçacıkların kaçınılmaz olarak gıdaya karıştığı için, güvenli pişirme kapları seçmenizin önemine vurgu yapıyor ve bunun için örneğin seramik kaplı pişirme kaplarını öneriyor.

Avustralya‘daki Flinders Üniversitesi Bilim ve Mühendislik Fakültesi’nden Prof.  Youhong Tang,” Çalışma, pişirme gereçlerini seçerken ve kullanırken gıda kontaminasyonunu önlemek için çok dikkatli olmamız gerektiğine dair bize güçlü bir uyarı veriyor” dedi.

Aşırı ısıtmayın

Araştırma ekibi, yapışmaz pişirme kaplarından dökülebilecek parçacıkları saymak için bir algoritma da geliştirdi. Algoritmalarını moleküler görüntülemeyle birlikte kullanan ekip, bir yemek pişirmek için gereken sürede bir tavanın kırık kaplamasından binlerce ila milyonlarca mikroplastik ve nanoplastiğin – iki-üç milyona kadar – salınabileceğini tahmin etti.

Newcastle Üniversitesi‘nden Cheng Fang, “PFAS’ın büyük bir endişe kaynağı olduğu göz önüne alındığında, gıdalarımızdaki bu teflon mikropartikülleri önemli bir sağlık sorununa yol açabilir” diye konuştu.

Çoğu yapışmaz tavada, potansiyel olarak zararlı dumanların çıkmasını önlemek için orta derecenin üzerinde ısıtmama talimatı bulunuyor. 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.