DünyaManşet

Kongo’daki Ebola salgınında ölü sayısı binleri geçti, WHO uyardı: Dünyaya yayılabilir

0

Ebola salgınında yakınlarını kaybedenler mezar kazıcıları ve sağlık görevlilerine saldırıyor: Gerçek ölü sayısından emin değiliz.

Ülke tarihinin en kötü Ebola salgınını yaşayan Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre yaklaşık bin 150 kişi hastalıktan hayatını kaybetti. Ölümlerin 200’ü sadece Mayıs ayı içinde gerçekleşti. Bölgede görev yapan yardım çalışanları ölü sayısının bundan çok daha fazla olduğunu belirtti.

New York Times’ın haberine göre kullanılan yeni bir aşı salgını yavaşlatmıştı, ancak durum son iki ay içerisinden ciddi anlamda kötüleşti. NYT muhabiri Joseph Goldstein, Kongo’daki durumun kontrolden çıkmaya başladığını belirtti.

Kongo’nun Beni kentinde çiftçilik yaparken salgının ardından bulaşıcı hastalıktan ölmüş cesetleri gömmeye başlayan Janvier Muhindo Mandefu, Ebola’nın bulaşıcılığından çok ölen kişilerin yakınlarından korktuğunu söyledi. Mandefu’nun söylediğini göre Ebola’dan hayatını kaybeden kişilerin yakınları cenazelerde mezarlık çalışanlarını “ölülerin organlarını çalmakla suçluyor ve açık mezarlara itmekle tehdit ediyor”.

Kongo’da tedavi merkezlerine düzenlenen saldırılar da hastalık ile mücadeleyi yavaşlatıyor. Saldırılarda bir doktorun hayatını kaybetmesinin ardından birçok sağlık çalışanı aktivitelerini durdurmuş, bu da Ebola salgınının hızlanmasına sebep olmuştu.

Acil durum müdahale ekibi görevlisi olan Philemon Kalondero, birçok ailenin Eboladan ölen cesetleri teslim etmeyi kabul etmediğini, bu yüzden gerçek ölü sayısından emin olamadıklarını ifade etti. 2013’te Batı Afrika’da başlayan Ebola salgını bugüne kadar 11 binden fazla insan öldürdü.

WHO’den uyarı: Ebola taraf tutmuyor

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Genel Direktörü Tedros Adhanom konuyla ilgili Dünya Sağlık Asamblesi’nin toplantısında konuştu. Adhanom, Kongo’daki Ebola salgının şimdiye kadar karşılaştıkları en karmaşık sağlık sorunu olduğunu belirtti: ”Ebola taraf tutmuyor. Bu herkesin düşmanı. Bu salgını sonlandırmak için bir araya gelmediğimiz sürece, salgının daha da yayılması, daha pahalı ve agresif hale gelmesi hususunda gerçek bir risk taşıyoruz. Ebola salgının yayılma riskinin hala çok yüksek. Biz sadece bir virüsle savaşmıyoruz. Emniyetsizlikle savaşıyoruz. Şiddetle savaşıyoruz. Yanlış bilgilendirme ile savaşıyoruz. Bir salgının siyasallaşması ile savaşıyoruz”

Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Dernekleri Federasyonu (IFRC) Sağlık Direktörü Emanuele Capobianco da, BM Cenevre Ofisi’nde geçen hafta düzenlediği basın toplantısında, tarihin en ölümcül ikinci Ebola salgını ile karşı karşıya olduklarını kaydetmişti.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.