Ekonomi

Komünistler, IMF’den yardım istedi

0

Yunanistan’da Tsipras borçları ödemeyeceğim diyor, Güney Kıbrıs’ta Hristofyas borçlanmak istiyor.

IMF Başkanı Christine Lagarde, Kıbrıs Rum Kesimi ekonomisinin üzerinde oluşan riskleri sınırlandırmak üzere finansal yardım talebi aldıklarını bildirdi. Lagarde, Kıbrıs Rum Kesimi’nin finansal sektörünün sağlamlaşması, sürdürülebilir ve istikrarlı büyümenin sağlanması için Avrupalı ortakların çabasına destek vermeye hazır olduklarını ifade ederek, en kısa sürede Kıbrıs Rum Kesimi’ne bir ekip göndermeyi planladıklarının altını çizdi.

Bankacılık sektörünün Yunanistan’a yaptığı yüklü yatırımlar nedeniyle sıkıntılı günler yaşayan ve Yunan devlet tahvillerinden uğradığı zararın altından kalkamayan Kıbrıs Rum Kesimi’nde hükümet, hafta başında finansal yardım için Avrupa Birliği’ne (AB) resmen başvurmuştu.

Finlandiya, Rumlardan teminat isteyebilir

Öte yandan, Finlandiya Başbakanı Jyrki Katainen, Kıbrıs  Rum Kesimi’nden aldığı krediler karşılığında teminat isteyebileceklerini  bildirdi.

Hükümet Sözcüsü Kare Halonen’in yaptığı açıklamaya göre, Katainen,  Finlandiya Parlamentosu’nda yaptığı konuşmada, daha önceki yardım planlarında  olduğu gibi Avrupa Finansal İstikrar Fonu’ndan (EFSF) kredi kullanması halinde  geri dönüşünü sağlamak üzere Kıbrıs Rum Kesimi’nden de teminat talep  edebileceklerini söyledi.

Yunan devlet tahvillerinden uğradığı zararın altından kalkamayan ve son  dönemde uluslararası piyasalardan finansman sağlamakta zorlanan Kıbrıs Rum  Kesimi, hafta başında bankacılık sektörünü desteklemesi için Avrupa Birliği’nden  (AB), dün de Uluslararası Para Fonu’ndan (IMF) finansal yardım talep etmek  zorunda kalmıştı.

Bilindiği üzere, komünist AKEL’in lideri Dimitris Hristofyas, 2008’de rakibi Tassos Papadopoulos’u geride bırakarak cumhurbaşkanı seçilmişti. Kıbrıs’ın güneyini dört yıldır komünistler yönetiyor.

Kıbrıs Rum Kesimi, Yunanistan, İrlanda, Portekiz ve İspanya’nın ardından  Avrupa Birliği’nden finansal yardım talebinde bulunan beşinci ülke olmuştu.

More in Ekonomi

You may also like

Comments

Comments are closed.