DünyaManşet

Kolombiya’da ‘Hakikat Komisyonu’ kuruluyor

0

140608124607_colombia_512x288_afp_nocreditKolombiya hükümeti ve “Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri” (FARC) militanları, Hakikat Komisyonu kurulması konusunda uzlaştı.

Hakikat Komisyonu, ülkede yaklaşık 50 yıl süren iç çatışmalarda hayatını kaybedenler ve kaybolanlarla ilgili soruşturma başlatacak.

Mağdurlar, görüşmelerin yürütüldüğü Küba’ya giderek, yaşadıklarını anlatıp ve taleplerini yetkililere iletecek.

Komisyonun kurulacağnın açıklanması, “barış yolunda yeni bir evreye geçildiği” şeklinde yorumlanıyor.

Taraflar, kararla ilgili yazılı bir açıklama yaparak, “Mağdurların hakları müzakereye açık değildir. Mağdurlar, yalnızca mağdurlar olarak değil, haklara sahip vatandaşlar olarak da tanınmalıdır” dedi.

‘Aynı şeyler bir daha yaşanmamalı’

Açıklamada bir sonraki aşamada değinilecek noktaların toprak reformu, siyasi katılım, uyuştucu sorunu, mağdurların hakları, silah bırakma ve barış anlaşmasının uygulamaya konması olduğu belirtildi.

Önceliğin çatışmanın mağdurları olduğu vurgulanan açıklamada, mağdurların hakikate, adalete, tazminata erişim hakları olduğu kaydedildi ve “aynı şeylerin bir daha yaşanmayacağının garanti edilmesi gerektiği” ifade edildi.

Devlet ve FARC arasında yıllarca süren çatışmada, çoğu sivil 220 bin kişinin hayatını kaybettiği, 3 milyon insanınsa yerinden edildiği tahmin ediliyor.

Kolombiya’nın başkenti Bogota’dan bildiren BBC muhabiri Arturo Wallace, FARC gerillalarının çatışmadaki mağdurları tanımasının, tarihi bir açıklama olduğunu söylüyor.

FARC militanları da, hükümet de bugüne kadar yaptıkları insan hakları ihlallerini reddediyordu ve ölümler için birbirlerini suçluyordu.

Hükümet adına müzakerelere katılan Humberto de la Calle, “Bugün çok özel bir gün. Çok önemli bir ilerleme kaydettik. Böylece Havana’daki barış sürecinin yalnızca kapalı kapılar ardında konuşulan bir şey olmadığı anlaşıldı” dedi.

FARC müzakerecilerinden Ivan Marques ise “Her geçen gün dağın zirvesine daha da yaklaşıyoruz. Bu dağ, haklarımızın, barışın Everest’i. O dağa tırmanmadıkça, diğer haklarımızı kullanamayız” dedi.

‘Tek taraflı ateşkes’ ilan edildi

Örgüt, gelecek Pazar günü gerçekleşecek başkanlık seçimleri nedeniyle, dün akşam internet sitelerinde bir mektup yayımlamış ve Haziran ayı sonuna kadar ateşkes ilan etmişti.

Kolombiya’da barış süreci Başkan Juan Manuel Santos tarafından Kasım 2012’de başlatıldı.

Santos, 15 Haziran’da gerçekleşen başkanlık seçimlerini kazanırsa, müzakere sürecine devam edeceğini söylüyor.

Muhalefet lideri Oscar Ivan Zuluaga ise, seçimleri kazandığı takdirde müzakerelere son vereceğini açıklamıştı. Ancak Zuluaga, daha sonra yaptığı bir açıklamada, FARC militanlarının daha ağır koşulları kabul etmeleri halinde müzakereye devam edilebileceğini söylemişti.

(BBC)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.