Dünya

Kolombiya ve FARC arasında “Oslo görüşmeleri” başlıyor

0

Telesur televizyonu Juan Manuel Santos yönetimindeki Kolombiya hükümeti ve Farc arasında Küba ’nın başkenti Havana ’da yarım yüzyıllık silahlı çatışmalara son verebilecek ikili görüşmelere başlanacağını duyurdu. Venezüella merkezli Telesur’a göre görüşmelerin ilk ayağı her iki taraftan temsilcileri ve arabulucular eşliğinde Norveç ’in başkenti Oslo’da 5 Ekim’de gerçekleştirilecek.

Görüşmelere Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos’un kardeşi Enrique Santos Calderon, güvenlik danışmanı Sergio Jaramillo ve çevre bakanı Frank Pearl katıldı. Kolombiya Savunma Bakanı Juan Carlos Pinzon daha önce Farc gerilları ile hiçbir şekilde barışa yönelik görüşmelerde bulunmadıklarını açıklamasına rağmen, Telesur, sürecin çok daha önce, Venezüella, Norveç ve Kübalı arabulucular eşliğinde geçen mayıs ayında gizlice Havana ’da başlatıldığı iddia etti.
Devlet Başkanı Santos, görüşmeleri doğruladı
Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos twitter hesabından haberi doğruladı. Başkanlık yemini ettiği ilk günden itibaren Kolombiya’da barışı tesis etmek için çalıştığını söyleyen Santos, “Barışı arama çabaları doğrultusunda, yaşanan çatışmalara son vermek için Farc ile görüşmelerde ilerleme sağlanmıştır” dedi. Santos, Kolombiya halkının, ihtiyat, ciddiyet ve kararlıkla davranan hükümetlerine güvenmesini istedi. Kolombiyalı başkan, hükümetinin görüşmeler boyunca: “Geçmişin hatalarından ders çıkartarak bir daha tekrar etmeme,atılacak her adımın süreci uzatmaya değil çatışmalara son vermeye götürmeye hizmet etmesine yönelik olması ve operasyonların devamı ve Kolombiya ordusunun ülkenin her santimetre toprağına nüfuz etmesi” prensipleriyle hareket edeceğinin altını çizdi.

Kolombiya Ulusal Radyosu RCN de haberi doğrulayarak görüşmelerin 5 Ekim’de başlayacağını duyurdu. 1964’den beri aktif olan gerilla örgütü Farc ile Kolombiya devleti arasındaki ilk barış müzakereleri, Belasario Betancur başkanlığındaki 1982-1986 döneminde başlatıldı ama başarısızlıkla sonuçlandı. Cesar Gaviria (1990-1994) döneminde yeniden başlatılan görüşmeler, 1998’de Andres Pastrana başkanlık yemini edene kadar rafa kaldırıldı. Pastrana döneminde yeniden başlatılan “barış” dönemi 2002 yılında Farc gerillalarının Kolombiya Hava Yollarına ait bir uçağı kaçırmaları ve daha sonra aynı uçakta yolculuk yapan senatör Jorge Gechem dışında tüm yolcuların serbest bırakmalarına kadar sürdü. Kolombiya hükümetinin barış dönemine son vermesine Farc’ın yanıtı yaklaşan seçim anketlerinde önde giden eski başkan Betancur’un kızı İngrid Betancur’u kaçırmak oldu. Betancur özgürlüğüne ancak 2008 yılında özel bir kurtarma operasyonu sonrası kavuşabildi. Kolombiya ordusunun büyük bir operasyonla öldürdüğü eski Farc lideri Alfanso Cano ölümünden kısa bir süre önce 2011 Ağustosunda barış görüşmelerine yeniden başlamak istediklerini açıklamıştı. Yapılan son anketlere göre Kolombiyalıların yüzde 74’ü barış görüşmelerinin yeniden başlamasını destekliyor.

DHA

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.