DünyaKoronavirüs SalgınıManşet

Kolombiya’da karantina tedbirlerini ihlal edenler çetelerin hedefinde

0

Koronavirüs vakalarının sayısı 170 bini, ölü sayısı ise 6 bini aştığı Kolombiya‘da, yönetim bir yandan da çeteler ve uyuşturucu kartelleriyle baş etmeye çalışıyor.

The Guardian‘ın haberine göre, kendi karantina tedbirlerini “ilan eden” ve halka dayatan yerel çeteler halkı tehdit ediyor.

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) ülkede şimdiye kadar dokuz kişinin kartellerin kurallarını ihlal ettiği için öldürüldüğünü bildiriyor.

32 eyaletten 11’inde çeteler hüküm sürüyor

Kolombiya’nın güneyinde meydana gelen bir olayda ise parkta oturan üç kişi sosyal mesafe kurallarına uymadıkları gerekçesiyle karteller tarafından öldürüldü. Bir başka olayda ise telefon tamircisinde bulunan iki Venezuelalı göçmen idam edildi.

HRW‘ye göre ülkenin 32 eyaletinden 11’inde durum böyle. Şu ana kadar karteller ve onlara karşı gelenler arasında en az beş silahlı çatışma meydana geldiği belirtiliyor. 

Ülkede devlet ve silahlı çeteler arasında yarım asırdır devam eden, 260 bin insanın canına mal olan ve yedi milyon kişiyi yerinden eden iç savaşın, 2016 yılında FARC ile imzalanan tarihi barış anlaşmasıyla birlikte sona ereceği düşünülmüştü. Ne var ki barış uzun sürmedi. Barış koşullarının uygulanmaya başladığı 2017 yılından bu yana geçen süre zarfında 271 topluluk lideri öldürüldü, FARC’dan geride kalan bölgelere de silahlı gruplar hakimiyet kurdu. Bu grupların bir kısmının ise barıştan hoşnut olmayan eski FARC savaşçıları olduğu biliniyor. Çeteler gelirini büyük ölçüde kokain ticaretinden elde ediyor.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.