Kolombiya barışında son perde: Silahlara Veda

Kolombiya hükümeti ile 52 yıl süren çatışma sürecini sonlandırarak silahlarını teslim eden solcu gerilla örgütü FARC (Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri), silahlı varlığına resmi olarak son verdi.

Silah bırakma sürecinin tamamlanması adına Mesetas kentinde düzenlenen törende, Kolombiya Cumhurbaşkanı Juan Manuel Santos ve Timoşenko” olarak bilinen FARC lideri Rodrigo Londoño Echeverri (Timoleón Jiménez) el sıkıştı.

BBC’nin haberine göre Cumhurbaşkanı Santos “barış gerçek ve tersine çevrilemez” derken, Echeverri de “Savaşa elveda, silahlara elveda, hoşgeldin barış!” diye konuştu.

Bir zamanlar FARC’ın “kalesi” olarak bilinen bölgedeki Mesetas’ta yapılan törende Echeverri, yasal ve demokratik bir biçimde varlıklarını sürdüreceklerini, FARC’ın tarihinde yeni bir evreye girdiğini söyledi.

Echeverri “Bugün Kolombiya’yı hayal kırıklığına uğratmıyoruz, silahlarımızı bırakıyoruz” dedi.

Bu aşamada FARC’ın adını da değiştirmesi bekleniyor.

Ülkesinde yarım asırdan fazla süren iç savaşı bitirmeye yönelik çabalarından dolayı Nobel Barış Ödülü kazanan Santos da “Bugün çok özel bir gün. Bugün silahların yerini sözler aldı” dedi.

Cumhurbaşkanı Juan Manuel Santos, Mayıs ayı sonunda, FARC’a silahlarını teslim etmesi için 20 gün ek süre verildiğini söylemişti.

Santos, 4 yıl süren müzakerelerin ardından geçen yıl FARC ile barış anlaşması imzalamıştı.

FARC’ın elindeki silahların tamamını teslim etmesi, geçen yıl varılan barış anlaşmasının ana şartlarındandı.

Birleşmiş Milletler öngörülenden bir gün önce biten silah bırakma işleminde toplam 7,132 silahın alındığını bildirdi.

Gözlemciler ayrıca örgütün, kırsalda bulunan 900 gizli cephaneliğinden 70’inin de bulunup, boşaltıldığını duyurdu.

Kolombiya’daki iç savaşta yaklaşık 260 bin kişi ölmüş, 6 milyon kişi de evlerini terk etmek zorunda kalmıştı.

 

(BBC)

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

[COP29] Türkiye’nin iklim politikaları performansı bu yıl da ‘düşük’

Bu yılki İklim Değişikliği Performans Endeksi'nde 53'üncü sırada yer alan Türkiye’de yenilenebilir enerji kapasitesi artarken, bunun fosil yakıtları ikame etmediği vurgulanıyor.

[COP29] 25 ülke ve AB’den ‘Yeni kömüre hayır’ eylem çağrısı

Avustralya'nın 'eylem çağrısı'na ilk yanıt veren ülke olmasının ardından OECD ülkeleri içerisinde yeni kömür santrali inşa eden sadece Türkiye ve Japonya kaldı.

Alaplı’daki doğal gölün bitmeyen çilesi: Şimdi de hafriyat ve moloz yığılıyor

Eski taş ocaklarının çukurunda kendiliğinden oluşan ve içinde yaşayan balıklarıyla canlı bir göl haline gelen Alaplı Gölü'nü yok etme girişimlerine bir yenisi eklendi.

Karacasöğüt’te 1. Derece Arkeolojik Sit Alanı’na marina için ÇED gerekli değilmiş

Marmaris'te 1. Derece Arkeolojik Sit alanına yat iskelesi ve turizm tesisi projesine valiliğin verdiği 'ÇED gerekli değil' kararı İdare Mahkemesi'nce de uygun bulundu.

[COP29] Petrol zengini Suudi Arabistan müzakereleri sabote ediyor

Suudi Arabistan delegeleri, Bakü'deki iklim zirvesinde fosil yakıtlardan uzaklaşma, adaptasyon, iklim taahhütleri gibi kritik konulardaki müzakereleri her fırsatta engelliyor.

EN ÇOK OKUNANLAR