Doğa MücadelesiManşet

Kocaeli’nde İGSAŞ tesisinin kapasite artışı projesine verilen ÇED olumlu kararı iptal edildi

0

Kocaeli Körfez‘de faaliyet gösteren İGSAŞ Kompoze Gübre Üretim Tesisi‘nin kapasite artışı projesine verilen Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) olumlu kararı, mahkeme tarafından iptal edildi.

Çevre sakinleri, tesisin yıllık 220 bin tonluk üretimini 470 bin tona çıkarmak üzere hazırladığı projeye verilen  “ÇED olumlu” kararının iptali talebiyle dava açmıştı.

Kararın gerekçesinde, tesisin soğutma kuleleri için halihazırda İzmit Körfezi‘nden günde 500 bin metreküpe yakın deniz suyu çekildiği ve deşarj edildiğine, üretim sırası ve sonrasındaki emisyonların hava kirliliğine etkisine ve olası Marmara Depremi riskiyle birlikte kümülatif bir değerlendirme yapılmadığına dikkat çekildi.

Marmara Denizi, İzmit Körfezi sahipsiz değildir

Kocaeli Koz Gazetesi‘nin aktardığına göreTütünçiftlik Sahili Koruma ve Güzelleştirme Derneği Başkanı Yaprak Fidancı, mahkemenin iptal kararı ile ilgili şunları söyledi:

 “Yerel mahkeme, her türlü çevre ve sağlık sorunuyla boğuşan şehrimiz için emsal olacak, gerçek hayatla uyuşan bir karar almıştır. Çevre mücadelesi için önemli bir kazanım olduğu gibi benzer mücadelelere girişmek isteyenler için cesaret verici bir karardır. Kocaeli, Marmara Denizi, İzmit Körfezi sahipsiz değildir, açtığımız çevre davalarıyla gelecek nesillerimizi, şehrimizi, ilçemizi savunuyoruz, savunmaya devam edeceğiz.” 

 

You may also like

Comments

Comments are closed.