ManşetTürkiye

Kobane Davası’nda üçüncü duruşma: Gizli tanığın nasıl bulunduğunu açıklayamıyorsunuz

0
Fotoğraf: 6-8 Ekim Gerçekleri

Aralarında HDP eski Eş Genel Başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş‘ın yanı sıra Akademisyen Beyza Üstün ve Cihan Erdal’ın bulunduğu 28’i tutuklu 108 kişinin yargılandığı Kobane Davası’nda üçüncü duruşma bugün başladı.

26 Nisan günü gerçekleşen ilk duruşmada mahkeme heyeti savunma avukatlarının salona girişini engellemiş ve bu durum protesto ile karşılanmıştı. Avukatlar is UYAP üzerinden reddi hakim talebinde bulunmuştu.

İkinci duruşmada mahkeme heyeti bu kez de basın mensuplarının ve milletvekili danışmanlarının salona alınmasına engel olmuştu.

Kobane Davası’nda üçüncü duruşma öncesi. Fotoğraf: MA

Gizli tanık üzerinden soruşturma

Ankara 22’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek duruşma öncesi Kobanê davası savcısının, gizli tanık “Ulaş”ın ifadeleri üzerinden başka soruşturma dosyası hazırladığı ortaya çıktı.

Savcılığın, 25 Mayıs’ta Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası’na (SES) yönelik yapılan gözaltı operasyonu soruşturmasında da gizli tanık “Ulaş”ın ifadelerini temel suçlama konusu yaptığı öğrenildi.

Söz konusu gizli tanığın ifadeleri, HDP’nin kapatılması istemiyle hazırlanan ve Anayasa Mahkemesi (AYM) tarafından iade edilen ilk iddianamede de yer almıştı.

Cezaevi önünde zırhlı araçlar

Cezaevi kampüsünün önünde zırhlı araçların yanı sıra çok sayıda polis yer aldı. Duruşmayı izlemeye gelen çok sayıda kişi arama noktasından geçtikten sonra duruşmanın görüldüğü salona geçti.

Kimler katıldı?

HDP eski eş genel başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi eski Eş Başkanı Gültan Kışanak, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) eski Eş Genel Başkanı Emine Ayna, HDP Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) üyesi Ali Ürküt, HDP Dış İlişkiler Komisyonu üyesi Nazmi Gür, yerine kayyum atanan Kars Belediye Eş Başkanı Ayhan Bilgen, HDP eski milletvekili Gülser Yıldırım, HDP eski Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyeleri Zeynep Ölbeci, Cihan Erdal, Can Memiş, Meryem Adıbelli tutuklu bulundukları cezaevlerinden, tutuksuz yargılanan İmralı Heyeti üyesi Sırrı Süreyya Önder İstanbul’dan Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile duruşmaya bağlandı. Tutuksuz yargılanan Altan Tan ve Gülfer Akkaya mazeret dilekçesi göndererek, duruşmaya katılmadı.

Eski milletvekili ve Özgür Kadın Hareketi (TJA) aktivisti Ayla Akat Ata, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) eski Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel, HDP eski Sözcüsü Günay Kubilay, eski milletvekili Emine Beyza Üstün, İbrahim Binici, HDP yeni dönem MYK üyesi Alp Altınörs, HDP eski saymanı Zeki Çelik, HDP eski MYK üyeleri Pervin Oduncu, Ayşe Yağcı, Bircan Yorulmaz, Berfin Özgül Köse, Bülent Parmaksız, İsmail Şengül, Dilek Yağlı ile Sibel Akdeniz, duruşma salonunda hazır bulundu.

Fotoğraf: 6-8 Ekim Gerçekleri

Reddi hakim talebi reddedildi

Mahkeme heyeti, avukatlar ve siyasetçilerin reddi hakim taleplerinin reddedilmesine ilişkin Ankara 23’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’ne yapılan itirazın da reddedildiği duyurdu.

Duruşmada söz alan Avukat Kenan Maçoğlu“HSK’ya müzekkere yazılarak İzmir Cumhuriyet Başsavcı Vekili olarak atanan Savcı Ahmet Altun’un atamasının neden iptal edildiğinin sorulmasını istiyoruz. Savcının kulağına fısıldayan birileri var. Bingöl’e, Bitlis’e, Patnos’a yazılar yazarak kendisine itirafçı arıyor. Bu çabalar sonuç vermiyor. Yüksekdağ ve Demirtaş tutuklanana kadar savcı herhangi bir delil sunup gizli tanık bulamıyor” dedi.

‘Gizli tanık nasıl bulundu?’

Maçoğlu açıklamasında “Siz böyle ciddi bir iddianameyi kabul ediyorsunuz ama gizli tanığın nasıl bulunduğunu, ifadesinin nasıl alındığını sormuyorsunuz. Bunun Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına sorulmasını istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Savcının dosyada bir belge unuttuğunu dile getiren Maçoğlu, “Siz de incelemeden kabul etmişsiniz. Neyse ki bu artık kayıtlara geçti, kaybedilme şansı yok. Soruşturmaya müdahale eden el bu belgede diyor ki; ‘Bu dosyaya çalışın ve HDP kapatma iddianamesinin temelini oluşturun'” bilgisini paylaştı.

Fotoğraf: 6-8 Ekim Gerçekleri

‘Sokak eylem alanıdır’

Söz alan Avukat Zeynep Sedef Özdoğan ise “Sokak eylem alanıdır ve bu Anayasa tarafından güvence altına alınmıştır. ‘Sokağa çıkın, demokratik haklarınızı kullanın’ çağrısı suç sayılamaz” dedi.

Dava takibin yapan 6-8 Ekim Gerçekleri hesabı “Davayı hızla sonuçlandırmak isteyen Mahkeme Başkanı, avukatların sözünü keserek, seslerini kapatmakla tehdit ederek duruşmayı sürdürüyor” açıklamasını yaptı.

Bilgen: Provokasyon IŞİD tarafından yapıldı

Yerine kayyım atanan eski Kars Belediye Eş Başkanı Ayhan Bilgen ise savunmasında “6-8 Ekim’de provakasyon IŞİD tarafından yapılmıştır. Suriye’de akrabalarına yönelik saldırılar insanları harekete geçirdi. Kadınların, çocukların kaçırıldığı ortamda benzerlerinin yaşanmamasına karşı eylemler yapıldı” dedi.

37 kişinin ölümüne sebebiyet vermenin çok ağır bir suçlama olduğunu belirten Bilgen, “37 kişiyi karşıma alsalar ve başıma silah dayasalar ‘Ya bu kişilerden birisini öldür ya seni öldüreceğiz’ deseler kendi ölümümü seçerim” ifadelerini kullandı.

Neler yaşandı?

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talimatıyla başlatılan Kobani olaylarına ilişkin yedi ilde gerçekleştirilen operasyon kapsamında birçok HDP’li isim 25 Eylül günü gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar arasında akademisyenler; Cihan ErdalProf. Dr. Beyza Üstün ve Can Memiş de yer alıyordu.

6-8 Ekim 2014 yılındaki eylemlerle suçlanan siyasetçiler hakkında 38’er kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası isteniyor.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.