ManşetTürkiye

Kobane Davası olaylı başladı: Salona savunma avukatları yerine polisler alındı

0
Fotoğraf: Filiz Kerestecioğlu

Aralarında HDP eski Eş Genel Başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş ile Akademisyen Beyza Üstün ve Cihan Erdal’ın bulunduğu 28’i tutuklu 108 kişinin yargılandığı Kobane Davası’nın ilk duruşması bugün görülüyor.

Ankara 22’nci Ağır Ceza Mahkemesi‘ndeki duruşma savunma avukatlarının mahkeme salonuna alınmaması nedeniyle protestolarla başladı.

Avukatlar salona alınmadı

Bu davanın takibi için açılan “6-8 Ekim Gerçekleri” isimli sosyal medya hesabından yapılan açıklamada “100’e yakın avukatın duruşma salonuna girişi engelleniyor. Savunma avukatları mahkeme salonu dışında bırakılıyor. Avukatların, izleyici salonundan duruşmayı izlemeleri isteniyor!” denildi.

Mezopotamya Ajansı’nın aktardığına göre duruşmaya alınmayan meslektaşları için salonu terk eden avukatlar, kimlik tespiti devam ederken duruşma salonuna girdi. Çevik kuvvet polisleri avukatları engellemeye çalıştı. Gerginliğe rağmen mahkeme başkanı duruşmada kimlik tespitine devam etti.

Avukatlardan alkışlı protesto

Avukatların salona girmesini engellemek isteyen polisler, kalkan ve coplarını kullandı. Avukatlar, “Yerlerimizden polisi çıkarın” sözleriyle duruma tepki gösterdi. Mahkeme başkanı, “Talepleri ne zaman alacağımı ve söz hakkını ne zaman vereceğimi söyledim” diyerek, kimlik tespiti işlemine devam etti.
Mahkeme salonunda avukatlar mahkeme heyetini alkışlarla protesto ederek “Savunma avukatları yerine oturamıyor ama çevik kuvvet polisleri duruşma salonunda!” ifadelerini kullandı.

Kimlik tespiti yapılan sanıklar avukatlarını istedi

Kimlik tespiti yapılan sanıklar avukatları olmadan sorulara cevap vermeyeceklerini söyledi. Alp Altınörs “Avukatım olmadan kimlik tespiti yapılması hukuki değildir. Her aşamada müdafii desteğinden yararlanma hakkım vardır. Müşteki avukatlarının hepsi burada ama bizim avukatlarımız yok” ifadelerini kullandı.
Selahattin Demirtaş da şunları söyledi: “Buraya susmaya değil konuşmaya geldik. Yargılanmaya değil, yargılamaya geldik. Avukatların sayısı belliydi. Her bir sanık için 3 avukat olsa da 100’den fazla avukat olacaktı. Mahkeme salonunun kalabalık olacağı önceden belliydi. Bu sorunu çözebilirdiniz. Gerçekten yargılamanın devam etmesini istiyorsanız ara verip bu sorunu çözebilirsiniz.”

Duruşmaya ara verildi

Avukatların salona alınmamasına tapki gösteren savunma avukatlarının tamamının mahkeme salonunu terk etti.  Daha sonrasında sabah salona alınmayan avukatlar da dahil tüm avukatlar duruşma salonuna girdi. Duruşma kimlik tespiti ardından iddianamenin okunmasıyla devam etti.

Mahkeme Başkanı duruşmaya bir saat ara verdi.

Neler yaşandı?

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talimatıyla başlatılan Kobani olaylarına ilişkin yedi ilde gerçekleştirilen operasyon kapsamında birçok HDP’li isim 25 Eylül günü gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar arasında akademisyenler; Cihan ErdalProf. Dr. Beyza Üstün ve Can Memiş de yer alıyordu.

6-8 Ekim 2014 yılındaki eylemlerle suçlanan siyasetçiler hakkında 38’er kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası isteniyor. Davada tutuklu yargılanan kişiler ise şu şekilde:

HDP eski Eşbaşkanları Figen Yüksekdağ, Selahattin Demirtaş, yerine kayyum atanan Kars Belediye Eş Başkanı Ayhan Bilgen, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) eski Eş Genel Başkanı Emine Ayna, eski milletvekilleri Ayla Akat Ata, Beyza Üstün, İbrahim Binici, HDP eski Parti Sözcüsü Günay Kubilay, HDP yeni dönem Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyesi Alp Altınörs, HDP Dış İlişkiler Komisyonu üyesi Nazmi Gür, HDP Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) üyesi Ali Ürküt, HDP eski saymanı Zeki Çelik, HDP eski MYK üyeleri Bülent Barmaksız, Can Memiş, Cihan Erdal, İsmail Şengül, Mesut Bağcık, Bircan Yorulmaz, Dilek Yağlı, Pervin Oduncu, Berfin Özgü Köse, Ayşe Yağcı, Zeynep Ölbeci, HDP eski Milletvekili Aysel Tuğluk, DBP eski Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel, Diyarbakır eski Belediye Eş Başkanı Gülten Kışanak ile HDP eski MYK yesi Nezir Çakan ve Meryem Adıbelli.

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.