ManşetHayvan Hakları

Koalalar için ‘sperm dondurma’ önerisi: Bir büyük yangın daha olursa tür yok olabilir

0
Avustralyalı araştırmacılar koalaların spermlerinin dondurulmasının, türü tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan keseli hayvanların korunmasına yardımcı olabileceğini söyledi.

Yeni Güney Galler eyaletindeki Newcastle Üniversitesi‘nden uzmanlar, toplanan spermlerle bir biyolojik laboratuvar kurulmasını önerdi. Bu spermler, daha sonra türün geleceğini garanti altına almak ve genetik çeşitliliği geliştirmek için kullanılabilecek. 

Ülkede son yıllarda yaşanan dev orman yangınlarında onbinlerce koala can vermişti.

İlgili haber: Avustralya’da koalalar ‘nesli tükenmekte olan hayvanlar listesi’ne alındı

‘Doğal felaketlere karşı sigorta poliçemiz yok’

Doğa koruma uzmanı Dr. Ryan Witt, önerilerinin aynı soydan çiftleşmeyi önlemek için düşük maliyetli bir yöntem de olduğuna dikkat çekti; böylece genetik çeşitliliğin hayvanat bahçeleri dışında, yaban hayatta yaşayan koalalarda da artırılabileceğini belirtti:

 “Şu anda çok sayıda hayvanı birden yok etme tehdidi olan 2019-2020 orman yangınları gibi doğal felaketlere karşı bir sigorta poliçemiz yok. Koala nüfusu bu tür yangınlarda ölürse, türü geri getirmenin ya da genetik yapılarını korumanın hiçbir yolu yok” 
İlgili haber: https://yesilgazete.org/yeni-guney-gallerdeki-koalalarin-nesli-2050-yilina-kadar-tukenebilir/

Araştırmacılar, yeni alınmış ya da dondurulmuş spermleri kullanılarak laboratuar ortamında koala yavruları elde edildiğine işaret ediyor.

Newcastle Üniversitesi’nden Dr. Lachlan Howell, “Dondurulmuş sperm kullanılarak, koalaları yerlerinden etmeden yaban hayattakilerin genetik çeşitliliğini yeniden artırabiliriz. Ülke genelinde koala spermi toplama merkezi olabilecek 16 yaban hayvanı hastanesi ve hayvanat bahçesi belirledik” diye konuştu.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.