DünyaHayvan HaklarıManşet

Avustralya’da koalalar ‘nesli tükenmekte olan hayvanlar listesi’ne alındı

0

Avustralya’da sayıları son yıllarda önemli ölçüde azalan koalalar,  ülkenin güney bölgelerinde nesli tükenmekte olan hayvanlar listesine dahil edildi.

Koalaların sayıları, ağaç kesimleri, tarla açma, orman yangınları, kuraklık, hastalık ve diğer bazı nedenlerden dolayı son yıllarda düşüş gösterdi. Federal hükümet, bu hayvanların Queensland, New South Wales ve Avustralya Başkent Bölgesi‘nde söz konusu listeye eklendiğini söyledi.

Yapılan çağrıda, bölgelerdeki koalaların hızla değişen yaşam alanları ve iklim değişikliğinden korunması istendi.

10 yıl önce koalalar bu bölge ve eyaletlerde “savunmasız” türler olarak listelenmişti. Hızlı bozulmaya karşın, bölge yönetimleri harekete geçmemekle suçlanıyor.

2019-2020’de kıtada çıkan dev orman yangınlarında  en az beş bin civarında koalanın öldüğü tahmin ediliyor. Aynı yangınlarda yalnızca New South Wales’teki yaşam alanlarının en az yüzde 24’ünü etkilediği belirtiliyor.

Avustralya Koala Vakfı, geçen yıl son üç yılda ülkedeki koala nüfusunun üçte bir oranda azaldığını açıklamış; bunda kuraklık, sıcak dalgaları ve orman yangınlarının payı olduğunu söylemişti. Vakfa göre ülkede en fazla 58 bin koala yaşıyor.  Bu, 2018’deki 80 binle karşılaştırıldığında yüzde 30’luk bir düşüş anlamına geliyor.

Yine geçen yıl gerçekleştirilen bir Meclis araştırması, New South Wales eyaletindeki koalaların neslinin hükümet gerekli koruma adımlarını atmadığı taktirde 2050 yılına kadar tükenebileceğini ortaya koymuş; Güney Galler başbakanı Gladys Berejiklian‘ın sözcüsü yaptığı açıklamada hükümetin raporu “zamanı geldiğinde” ciddiye alacağını söylemişti.

Geçen yıl da Victoria eyaletinde, kereste için çok sayıda mavi okaliptüs ağacının buldozerlerle yıkılması sonucu onlarca koala hayatını kaybetmişti.

Kurtarma planı hazırlanıyor

BBC’nin aktardığına göre, Çevre Bakanı Sussan Ley, “Bu liste koalaların korunmasına öncelik veriyor” dedi.

Yetkililerin bir kurtarma planı tasarladıklarını belirten Ley, arazi geliştirme uygulamalarının artık türler üzerindeki etkileri açısından değerlendirileceğini de sözlerine ekledi.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.