TürkiyeEğitimManşet

Kız ve erkek öğrencilerin ayrı oturması talimatını veren müdür göreve iade edildi

0

Okuldaki kız öğrencilerle erkek öğrencilerin ayrı sıralara oturtulması için öğretmenlere resmi yazı gönderen ve tepkiler üzerine görevden alınan Bursa Osmangazi’deki Mithatpaşa Ortaokulu Müdürü Haydar Akın, beş gün sonra görevine iade edildi.

Eğitim ve sivil toplum kuruluşlarının tepkileri üzerine haber gündem olmuş, Akın 23 Mart’ta görevden alınmış ve hakkında soruşturma başlatılmıştı.

Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Akın’ın soruşturmasının devam ettiğini belirterek, “Devlet Memurları Kanunu’nun 144. Maddesi gereğince görevine iade edilmiştir” açıklamasını yaptı.

İlgili madde, “Görevden uzaklaştırma tedbiri, Devlet memurunun soruşturmaya konu olan fiillerinin, hizmetlerini devama engel olmadığı hallerde her zaman kaldırılabilir” diyor.

MEB kime hizmet ediyor bu kararla?

Eğitim-Sen Genel Başkanı Nejla Kurul karara, “Bursa’da Anayasa’yı öğrenmemiş, karma eğitimle ilgili yasalardan bihaber, yılların deneyimine sahip öğretmenlere neyi yapıp ne yapmayacağını söyleyen, aklını radikal cinsiyetçi gruplara bağlamış okul müdürü aynı okulda görevine devam edecek” sözleriyle tepki gösterdi.

Kurul, “MEB kime hizmet ediyor bu kararla?” diye sordu.

Kurul ayrıca, “Bursa Eğitim Bir Sen ve Türk Eğitim Sen şubelerinin, çocukları cinsiyetine göre ayrıştıran okul müdürüne verdiği destek, ayrımcı eğitim anlayışını ortaya koyuyor” açıklamasını paylaştı.

Ne olmuştu?

Bursa Osmangazi ilçesinin Mithatpaşa Ortaokulu Müdürü Haydar Akın’ın, 22 Mart 2022 tarihinde öğretmenlere okullarında 10-13 yaş arasındaki kız ve erkek çocukların ayrı sıralara oturtulması gerektiğini içeren resmi bildirisi sosyal medyada da gündem olmuştu.

Akın tarafından öğretmenlere yollanan resmi belgede, “Tüm sınıflardaki oturma düzeninin değiştirilmesi ve erkek öğrenciler ile erkek, kız öğrenciler ile kız öğrencilerin denk geleceği şekilde bir düzen oluşturulması gerekmektedir” denilmiş, müdür öğretmenlere attığı mesajında da, “Kız ve erkek yan yana oturtulmuş bazı sınıfları görüyorum. Sınıf öğretmenlerimizin sınıflarda kesinlikle erkekleri erkeklerle, kızları kızlarla oturtulması konusunda hassas davranmanızı özellikle rica ediyorum. Bu durumda olan sınıf öğretmenlerimizin en kısa zamanda gerekli değişiklikleri yapmalarını önemle rica ederim” ifadelerini kullanmıştı.

Konu ile ilgili Eğitim-SEN üyeleri ve CHP Bursa İl Örgütü okul önünde toplanarak tepkilerini dile getirmiş, adliyeye giderek okul müdürü hakkında suç duyurusunda bulunmuşlardı.

Osmangazi Kaymakamlığı‘ndan da yapılan açıklamada, “Ortaokulda yaşanan hususlarla ilgili inceleme soruşturma başlatılmış olup, konu hakkında çalışmalar tüm boyutlarıyla kapsamlı bir şekilde ve hassasiyetle yürütülmektedir” denilmişti.

HDP Batman milletvekili Ayşe Acar Başaran, Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer’in yanıtlaması istemiyle soru önergesi vermiş, “10-13 yaş arası öğrencilerin bir arada oturmasının ne gibi bir sakıncası olabileceği düşünülmektedir? Söz konusu okulda öğrencilere yönelik başka ayrımcı yaklaşımların olup olmadığının soruşturulması amacıyla Bakanlığınız tarafından bir teftiş gerçekleştirilmiş midir?”diye sormuştu.

Müdür Haydar Akın 23 Mart’ta MEB tarafından müdürlük görevinden alınmış, memurluk yapma hakkı ise geçerli kalmıştı.

More in Türkiye

You may also like

Comments

Comments are closed.