ManşetEnerjiTürkiye

CHP’den Nükleer Düzenleme Kurumu Kararnamesi’ne iptal dilekçesi: Anayasa Mahkemesi ayaklar altına alındı

0

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkanvekili Özgür Özel, İstanbul Milletvekili İbrahim Kaboğlu ile birlikte; 95 Sayılı ‘Nükleer Düzenleme Kurumunun Teşkilat ve Görevleri Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nin iptali için bugün Anayasa Mahkemesi’ne başvuruda bulundu.

Özgür Özel ve İbrahim Kaboğlu, başvuru dilekçesinin tesliminin ardından Anayasa Mahkemesi önünde bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Anayasa Mahkemesi’nin ayaklar altına alındığını belirttiği Nükleer Düzenleme Kurumu Kararnamesi’ne ilişkin olarak konuşan Özel, “Anayasal yönden daha önce yapılan pek çok ihlalin üzerine bambaşka bir ihlalle karşı karşıyayız. Bugün Cumhurbaşkanlığının anayasa ihlali üzerine; Anayasa Mahkemesi’ne kararnameyi şekil yönünden iptali için başvuruda bulunduk” dedi.

‘Bambaşka bir ihlalle karşı karşıyayız’

“Anayasal yönden daha önce yapılan pek çok ihlalin üzerine bambaşka bir ihlalle karşı karşıyayız” diyen Özel, “Anayasal düzene Erdoğan tarafından atılan bir nükleer bombaya itiraz ettiğimiz bir noktadayız. Meclis niye var? Anayasa ihlali göz göre göre neden yapıyor? Düzenlemeyi kanunla yapabileceğine rağmen gelip meclisin üzerinde tepinen ‘Ben sizi yok sayarım’ diyen bir Cumhurbaşkanı ile karşı karşıyayız” ifadelerini kullandı.

“Kırk sekiz saatlik süreyi beklemeden zorla bu kanunu meclisten geçirdiler” şeklinde konuşan Özgür Özel, “Kanunun içinde kurumu düzenleyen maddeyle düzenlermiş gibi yaptılar. Düzenlermiş gibi yaptıkları maddeyi Cumhurbaşkanı, Anayasa Mahkemesi’nin kararını açıkça ihlal etti” dedi.

‘Putin’in tekeline verilmiş bir nükleer inşaat’

Özel, Mersin‘deki Akkuyu Nükleer Santrali‘ni de işaret etti. Yaşanan iş kazaları, patlamalar ve insani olmayan çalışma koşullarının yanısıra Akkuyu Nükleer Santrali, Rusya merkezli Rosatom’un nükleer reaktörleriyle son dönemde oldukça gündeme gelmişti. Finlandiya’da da Rusya devletine ait Rosatom’un VVER 1200 modelinin Rusya’nın nükleer silahlanma süreçlerini beslediği gerekçesiyle tartışmalar gerçekleşmişti. Türkiye’de ise dört adet reaktör söz konusu. Buradan hareketle Özel açıklamasında “[Rusya Devlet Başkanı Vladimir] Putin’in tekeline verilmiş bir nükleer inşaat var. Sadece riski bize ait. Orayı düzenleyecek kurum düzenleniyor. Bunu kabul etmiyoruz. Reddediyoruz. AKP’ye oy vermiş seçmenlere diyoruz ki; Almanya, ABD, Fransa ülkesini nasıl koruyorsa biz de öyle korusaydık ya? Bari bu konuda korusaydık. Hepimizin canına kast ediyorlar” ifadelerini kullandı.

Anayasa Mahkemesi’nin görevini yerine getirmediğini belirten İbrahim Kaboğlu ise Nükleer Düzenleme Kurumu Kararnamesine ilişkin olarak “Anayasaya aykırı bir düzenleme” değerlendirmesinde bulundu. Kaboğlu ve Özel’in açıklamaları şöyle:

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.