İklim KriziManşet

Kent ağaçlarının yarısından fazlası iklim değişikliği nedeniyle risk altında

0

Şehirlerdeki ağaçların küresel ölçekte risk değerlendirmesini yapan bir  araştırmaya göre iklim krizinin etkisiyle artan sıcaklıklar ve düşen nem oranları binden fazla ağaç türünü tehdit ediyor.

Bu türler arasında şehirlerde sıklıkla görülen, akçaağaç, kavak, karaağaç, çam ve kestane gibi ağaçlar bulunuyor.

Nature Climate Change dergisinde yayımlanan araştırmaya göre risk altındaki türlerin oranı 2050’de yüzde 76’ya yükselebilir.

Araştırmanın baş yazarı Western Sydney Üniversitesi’nden Manuel Esperon-Rodriguez, kentsel alanlardaki çok sayıda ağacın iklim değişikliği nedeniyle hali hazırda stres altında olduğunu söylüyor. Buna göre hava daha da ısındıkça ve kurudukça risk altındaki türlerin sayısı da artacak.

Rodriguez, şehirlerdeki ağaçların fiziksel ve zihinsel sağlığı iyileştirdiğini, sosyal entegrasyon için önemli olduğunu ve sıcak hava dalgalarının etkilerini azalttığını söyledi.

BBC’ye konuşan Rodrigez, “Bütün bu faydalar esas olarak büyük olgun ağaçlar tarafından sağlanıyor, bu nedenle bugün diktiğimiz fidanların gelecek nesiller için tüm bu faydaları sağlayabilecek ağaçlar haline geleceğinden emin olmamız gerekiyor” dedi.

Trabzon’un ağaçları da incelendi

Araştırmacılar, küresel ısınmanın sokaklara ve parklara dikilen ağaçlar üzerindeki olası etkilerini değerlendirmek için 78 ülke ve 164 kentteki 4 bin 129 ağaç ve çalının kaydedildiği Küresel Kent Ağacı Envanteri veri tabanını kullandı.

Araştırma kapsamında incelenen şehirler arasında Türkiye‘den sadece Trabzon bulunuyor. Birleşik Krallık’da ise Belfast, Birmingham, Bristol, Londra ve York olmak üzere beş şehir raporda yer aldı.

İncelenen 164 şehrin bazılarında ağaç türlerinin yarısından fazlası artan sıcaklıklar ve yağışlardaki değişiklikler nedeniyle hali hazırda risk altında. Kentsel alanlarda ağaç türleri için iklim riski, özellikle tropik bölgelerdeki şehirlerde ve Hindistan, Nijer, Nijerya ve Togo gibi kırılgan ülkelerinde çok daha ülkelerde yüksek.

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.