DünyaManşet

Kensington’ı AVM’den kurtarın!

0

Gezi hareketinin başlamasına faiz lobisi ve dış mihraklar sebep olduğuna göre(!) Kuşdili çayırına AVM yapılmaması ve yeşil alan olarak kalması için mücadele eden Kuşdili Platformu kilometrelerce ötedeki Kensington Platformuna ilham vermiş olabilir mi?

Kanada’da Toronto şehir merkezinde yer alan şehrin en tarihi ve en bilinen yerlerinden olan bölgeye yaklaşık 20 metre uzunluğunda ve içinde iki katlı Walmart’ın da dâhil olduğu bir alışveriş merkezi inşa edilmek isteniyor.

Yapılmak istenen alışveriş merkezinin bölgeye etkisinin minimum olacağını gösteren bir rapor hazırlayan RioCan’a (Kanadalı Gayrimenkul yatırım danışmanlığı veren firma) karşı projenin gerçek etkilerini gösterecek ve profesyonellerin işbirliği ile trafik etkisi , şehir planlama, pazarın etkilenmesi ve hukuki önerileri de kapsayacak detaylı bir rapor hazırlamak isteyen Kensington Hareketi üyeleri açtıkları online imza kampanyası ile ihtiyaçları olan 120,000$ toplamayı umuyor.

1960larda David Crombie’nin belediye başkanı seçilmesiyle bir toplu konut projesinden ucuz kurtulan bölge bilinen bölge bugün caddede açılması istenmeyen Nike mağazası protestosuyla ( işçi haklarını konusunda kötü şöhreti olan markayı istemeyen gençler kırmızı boyaya batırılmış spor ayakkabıları meydana asmıştı), dünya mutfağının çeşitli örneklerini sunan yerel ve etnik sokak yemekleri, yeni veya ikinci el kıyafetler satan dükkanları, zengin mimari yapısı ve tarihi ile biliniyor.

Yaşadıkları bölge ile ilgili katılımcı kararlar alınmasını, mahalleyi mahalle yapan özelliklerinin korunmasını, lokal üreticilerini ve esnafı, bölgenin yaya kullanıma uygunluğunu korumak isteyen Kensington Hareketi savunucuları gelişime karşı olmadıklarını fakat bölgenin ayırıcı ve zenginleştirici özelliklerinin korunarak bir plan oluşturulabileceğini belirtiyorlar.

Yasal düzenlemelere göre şehir merkezinde  yerleşim yeri çevresine alışveriş merkezi projeleri yapılmasına izin verilmiyor fakat RioCan’ın bu konudaki ısrarcı tavrı ve tanınan imtiyazlar sayesinde zincir market ve mağazaların şehir merkezine kadar girebilmiş olması bölge sakinlerini endişelendiriyor. Kensington için verilen mücadele amacına ulaşırsa aynı uygulamayla tehdir altında olan başka bölgelerin kurtuluşu için emsal temsil edeceği vurgulanıyor.

projexity.com’dan çeviren Gizem Hasırcıoğlu

Yeşil Gazete

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.