Ekolojiİklim KriziManşetTürkiye

Kemerköy Termik Santrali yeniden üretime başladı

0

Muğla‘nın Milas ilçesindeki orman yangınında tahrip olan Kemerköy Termik Santrali‘nin yeniden devreye alındığı açıklandı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, “Kemerköy Termik Santrali yeniden devreye alındı. Elektrik üretimine başladı” dedi.

Bakan Dönmez, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “Kemerköy Termik Santrali’ndeyiz. Yapılan kontroller ve arızalı ekipmanların onarılmasıyla, bir ünite devreye alınarak elektrik üretimine başladı. Kalan üniteler, bakım ve kontrolleri de tamamlanınca devreye girecek” dedi.

Milas’ta çok büyük bir alana yayılan ve yoğun tahribata neden olan yangın, 5 Ağustos’ta Kemerköy Termik Santrali’ne ulaşmış, santralin içine giren alevler binalarda hasara yol açmış, enerji ve su sağlayan hatlar yanmıştı. Yanıcı ve patlayıcı maddelerin güvenli bölgeye taşındığı santralin etrafındaki ağaçlar kesilirken, iş makineleri ile de çevresinde hendekler kazılmış, yerleşkeye yaklaşık 1 kilometre mesafedeki Ören Mahallesi‘nde yaşayan vatandaşlar askeri gemilerle tahliye edilmişti.

Muğla’nın en büyük, Türkiye’nin ise 30’uncu en büyük elektrik santrali olan Kemerköy Termik Santrali’nin inşa edilmesi kararı 15 Eylül 1983’te alınmış; 1994’te ilk ünitesi üretime başlamıştı.

Geçici faaliyet belgesiyle çalışıyor

Gökova Körfezi‘nin ortasında yükselen Yeniköy ve Kemerköy Termik Santralleri ile Linyit Maden İşletmesi; İÇTAŞ Enerji ve LİMAK Enerji ortaklığı ile 2014’te  işletilmek üzere devralındı. Kemerköy Termik Santrali, çevre mevzuatına uygun olmayan 13 santral arasında yer alıyor. Bu santrallerin faaliyetleri, 1 Ocak 2020’de durdurulmuş fakat geçici faaliyet belgesiyle (GFB) çalışmalarına devam etmişti.

Santrallerin 2,5 yıl içinde mevzuata uygun hale gelmesi gerekiyordu ancak  çevreyi koruyacak hiçbir yatırım yapmadan faaliyetlerine devam ettiği, atıkların da ormanlık alana “vahşi” depolama yöntemi ile depolandığı raporlarla kanıtlandı.

5 Nisan 2017’de beş yıl geçerli olan çevre izni aldığı kaydedilen Kemerköy Termik Santrali’nin atık izni lisans süreci içerisinde 30 Aralık 2019’da da depolama için geçici faaliyet belgesi aldığı da kaydediliyor. Bir yıllık süre içerisinde atık sahasını çevre mevzuatına uygun hale getiremediği için bu belge de 30 Aralık 2020 tarihinde iptal edildi, ancak 13 Ocak 2021’de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından tekrar geçici faaliyet belgesi verildi.

Muğla’daki üç santralin atmosfere saldığı karbondioksik 400 milyon tona yakın

Çevre Mühendisleri Odası tarafından hazırlanan “Kömürün Gerçek Bedeli Muğla” raporuna göre 1984-2017 yıllarında Yatağan, Yeniköy ve Kemerköy termik santralleri, elektrik üretilmesi için kömür yakılması işlemi sonucu atmosfere toplamda 360 milyon ton karbondioksit saldı. Santrallerin 2018-2043 yılları arasında çalışmaya devam ederse 328 milyon ton karbondioksit daha salacağı tahmin ediliyor.

Santrallerden kaynaklanan hava kirliliği yılda 280 erken ölüme yol açarken, 1984 yılından, 2017 yılı sonuna kadar, üç santralin yarattığı hava kirliliğinin toplamda 45 bin insanın erken ölümüne neden olduğu tahmin ediliyor.

 

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.