YerelDoğa MücadelesiEditörün SeçtikleriManşet

Kemaliye halkından madenlere karşı kitap okuma eylemi

0

Erzincan’ın Kemaliye ilçesinde süregelen maden faaliyetlerine ve yeni verilen maden ruhsatlarına karşı mücadele veren bölge halkı bu kez de tepkilerini çıplak ayakla kitap okuyarak gösterdi.

Sloganların yerini kitapların aldığı eylemde bölge halkı Avcı Köyü’ndeki Mani Yolu’nda bir araya geldi. Kitap okuma eylemleri daha önce de gene madene karşı uzun soluklu mücadele yürüten Fatsa ve Kazdağları’nda düzenlenmişti.

Altın Ölüm kitabını okudular

Sarıçiçek Doğa Koruma Derneği’nin kurucularından Ferudun Çelikmen Yeşil Gazete’ye yaptığı açıklamada eyleme katılanlara İbrahim Gündüz tarafından kaleme alınan ve Türkiye’deki ekoloji yıkımına ışık tutan Altın Ölüm isimli kitabı dağıttıklarını belirtti.

Eylemin hem çevre köylerden hem de dışarıdan çok olumlu yorumlarla karşılaştığını belirten Çelikmen, “Farklı köylerden ve ilçelerden de birçok kişi geldi. Ancak koronavirüs salgını sebebiyle eylemde katılımı sınırlamak zorunda kaldık. Kitap dağıtımını da kontrollü bir şekilde yaptık” dedi.

Eylem sonrası yapılan açıklamada ise “Çok güzel bir sonbahar günü, sıcacık bir havada Kemaliyemizin sırtını yasladığı dağların yamacında, hasret kokan, manilerimizin dizili olduğu Mani Yolu’nda bir araya geldik, Sarıçiçek Yaylası ve Kemaliye civarındaki alanları kuşatan hoyrat madenciliğe karşı endişelerimizi, kaygılarımızı dile getirdik” denildi.

‘Yeni madenler için sondaj çalışmaları yapılıyor’

Erzincan’ın Ilıç ilçesinde Kanadalı bir şirketin yerli iştiraki Anagold Madencilik tarafından işletilen bir altın madeni bulunuyor. Hestaş Madencilik ise Kemaliye ilçesinin Gözaydın köyünde demir madeni işletiyor.

Bu madenlere yenilerinin eklenmesi için sondaj çalışmalar başlatıldığını belirten Çelikmen, “Kemaliye gidip nefes aldığımız, bu gibi sularını içtiğimiz cennet bir yer. Atalarımız orayı mesken edinmişler. O doğal suları alıp bağ bahçelerine götürmüşler. Açık ova ve yaylalar yok, dağ yamaçlarına kurulmuş hepsi büyük mühendislik harikası yapılar. Ancak karar verirken kağıt üzerinden bakıp, ‘burada maden var, kazalım’ diyorlar. İnsanların doğaya bağlılığını, bütün bu güzellikleri görmüyorlar” dedi.

Maden ruhsatları yargıya taşındı

Maden çalışmaları sırasında tüm toprak arazisinin sıyrıldığını ve doğal suların zarar gördüğünü belirten Çelikmen, yeni verilen ruhsatlara karşı ve alınan Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporlarına karşı iptal davaları açtıklarını belirtti.

Madenlere karşı sürdürülebilir bir mücadelenin önemine değinen Çelikmen, bu amaçla Sarıçiçek Doğa Koruma Derneği’ni (SADOK) kurduklarını belirtti. Altın madeninin sarısına karşı komşu olduğu ilçeleri temsil eden sekiz adet sarı taç yapraklı bir çiçeği logoları olarak tercih eden derneğin kurulumu şu anda onay bekliyor.

Derneğe ismini veren Malatya-Arapgir’in kuzeyinde Sivas-Divriği’nin güneyinde yer alan Sarıçiçek Yaylası içerisinde 222 endemik bitki türünü barındırıyor. Ayrıca dağ keçilerine, su samurlarına ve nesli tükenmekte olan türlere de ev sahipliği yapıyor. TÜBİTAK tarafından bölge hakkında 2 bin 500 sayfalık bir rapor yayınlandığını belirten Feridun Çelikmen, madencilik faaliyetleri sebebiyle buranın ekolojisinin yok edilme tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu söyledi.

Maden çalışmalarının yapıldığı bölgeler arasında “Nitelikli Doğa Koruma Alanı” ilan edilen Kemaliye Karanlık Kanyonu da yer alıyor. Bu bölgenin korunma alanı ilan edilmesi için büyük çaba gösterdiklerini belirten Ferudun Çelikmen, “Ancak ne yazık ki sadece kanyonun suya bakan tarafları koruma alanı ilan edildi. Halbuki buranın tamamı hayvanların yaşam alanı. Eğer daha geniş bölgede koruma alanı ilan edilseydi o zaman madenlerin büyük bir bölümü önlenebilirdi” ifadelerini kullandı.

More in Yerel

You may also like

Comments

Comments are closed.