ManşetTürkiye

KCK eşbaşkanı Bese Hozat’ın demecine tepki

0
Bese Hozat
Bese Hozat

Bese Hozat

Paris katliamının birinci yıldönümü dolayısıyla KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanı Bese Hozat’ın sözleri Kürt siyasi hareketini zor durumda bıraktı. Agos gazetesinin Fırat Haber Ajansı’nda  yayınlanan bir mülakata dayanarak verdiği haberde yer alan benzetmeler Türkiye’li azınlık halkların tepkisini çekti. Mülakatta Bese Hozat “Türkiye’de resmi devletin dışında bir de oluşan paralel devletler vardır. Mesela F. Gülen cemaati paralel bir devlettir. İsrail lobisi, yine milliyetçi Ermeni ve Rum lobileri paralel birer devlettir” sözleriyle Anadolu kökenli toplulukları hedefe yerleştirdi.

KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanı Bese Hozat’ın açıklamasının ilgili bölümü şöyle:

“Türkiye’de resmi devletin dışında bir de oluşan paralel devletler vardır. Mesela F. Gülen cemaati paralel bir devlettir. İsrail lobisi, yine milliyetçi Ermeni ve Rum lobileri paralel birer devlettir. Paralel devletlerin birbiriyle ortaklaştığı ciddi bir çıkar ilişkisi vardır. Paralel devletlerin resmi bir hukukları, anayasaları yoktur. Görünürde resmiyete kavuşmuş bir orduları da yoktur ama resmi olandan daha güçlü ve örgütlü bir güce sahiptirler.  Özel Harp Dairesi ve JİTEM gibi güçler paralel devletin vurucu güçleridir, şimdi buna resmi kimlikli emniyet, polis ve yargı güçleri de eklenmiştir. Bunların bağlı kaldıkları hiçbir hukuk ve kural yoktur. Tüm savaş kurallarını kendileri belirleyip uyguluyorlar, kimseye de bir hesap vermiyorlar. Paralel devletin korkunçluğu esas burada ortaya çıkıyor. Paralel devlet Gladyo devletidir, NATO destekli cemaatin ve lobilerin illegal devlet örgütlenmesidir. Asıl amacı, Türkiye’nin demokratikleşmesini engellemektir.”

Konuya ilişkin olarak Rober Koptaş Bese Hozat’ın açıklamalarının Abdullah Öcalan’ın İmralı’da yaptığı, ancak daha sonra Sırrı Süreyya Önder ve Selahattin Demirtaş tarafından tevil edilen açıklamaların bir tekrarı olduğunu belirtti.  Koptaş o zaman da bu sözleri eleştirdiklerini, Türkler ve Kürtlerin, resmi ideolojinin “daimi düşman”ı Ermeniler, Rumlar ve Yahudileri hedef göstererek inşa edeceği bir barışın hayır getirmeyeceği eleştirisini dile getirdiklerini hatırlattı.

(Agos, Yeşil Gazete)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.