Kazdağları GünlüğüDoğa MücadelesiManşet

Kazdağları’nı savunan kişiler sosyal medyadan hedef gösteriliyor

0

Doğu Biga Madencilik’in 200 işçiyi çıkarması ardından, sosyal medyada ve bazı haberlerde Kazdağları’ndaki madenin yapımına karşı çıkan kişilerin hedef gösterilmesi üzerine Çanakkale Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunuldu.

Kazdağları’nda protestolara sebep olan altın ve maden ocağı inşaatı yapan Kanadalı Alamosgold’un yerli ortağı Doğu Biga Madencilik 13 Ekim’de sonlanan işletme ruhsatlarının yenilenmemesi üzerine 200 çalışanının iş akdini feshedeceklerini bildirmişti.

Sosyal medyadan gelen eleştiri ve hakaretler üzerine İda Dayanışma Derneği ve Kazdağları Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği adına yapılan suç duyurusu Cuma günü Çanakkale Adliyesi’ne teslim edildi. Dilekçede gelen yorumların incelenmesi talep edilirken “Can ve mal güvenliğimizin olmasını talep ediyoruz” ifadeleri kullanıldı.

Pınar Bilir Akkuş: Yatırımlar sürdürülebilir alanlara yapılmalı

Sonrasında Çanakkale Adliyesi önünde açıklama yapan Çanakkale Kent Konseyi Çevre Meclisi Başkanı Pınar Bilir Akkuş, yapılması gereken yatırımların tarım, hayvancılık ve turizm gibi sürdürülebilirliği olan ve doğayı korumanın önüne açacak alanlarda yapılması gerektiğini söyledi. Bilir Akkuş, “Madenler ve termik santraller istihdam ve kamu yararı adına gösterilemez” ifadelerini kullandı.

‘İnsanlar sosyal medyadan hedef gösteriliyor’

Yeşil Gazete’ye konuşan Pınar Bilir Akkuş, işten çıkarma kararının ardından birçok kişinin sosyal medya üzerinden hedef gösterildiğini söyledi.  Sosyal medyada “Ne oldu, mutlu oldunuz mu?” şeklinde eleştiriler aldıklarını belirten Pınar Bilir Akkuş, hakaret ve eleştirilerin işten çıkarılan işçiler tarafından atılıp atılmadığını ise bilmediklerini söyledi.

Şirket içerisinde 200 kişinin işe alınıp alınmadığına, ve gerçekten işten çıkartma yapılıp yapılmadığına dair belirsizliğin sürdüğünü söyleyen Bilir Akkuş, “Hep taşeron firmalarla çalıştılar. Kendi bünyesinde o kadar işçi var mı, onu bilmiyoruz. Önceki açıklamalarında çalışanlara çok iyi eğitim verdiklerini, çalışanların dünyanın herhangi bir yerinde çalışabileceğini söylemişlerdi. O zaman neden ilk tercihte işçileri çıkarmayı seçiyorlar onu da bilemiyoruz” dedi.

‘Amaçları karışıklık çıkartmak’

Cumartesi Kirazlı’daki proje alanına gittiklerini ve oraya yeni konteynırlar getirilmiş olduğunu, su borusu döşemek için çalışmalara devam ettiklerini gördüklerini belirten Bilir Akkuş “Gerçekten faaliyetlerini durdurdular mu, o da belli değil” ifadelerini kullandı.  Konuşmanın devamında ise şirketin işten çıkarma işlemini “insanlar arasında karışıklık çıkarmak, devleti ruhsatın yenilenmesi için zorlamak” amacıyla yaptıklarını söyledi.

 

 

You may also like

Comments

Comments are closed.