Doğa MücadelesiManşetTürkiye

Kazdağları Ekolojik Platformu, Cengiz Holding’in maden projesine karşı dava açıyor

0

Kazdağları Ekolojik Platformu, Cengiz Holding’in Halilağa Bakır (altın) Madeni Projesi’ne karşı dava açacaklarını duyurdu.

Platform, 24 Ağustos Salı günü saat 14.00’de Çanakkale Adliyesi önünde olacaklarını ve herkesi beklediklerini ifade etti.

Tüm itirazlara rağmen, Çanakkale Bayramiç-Çan ilçelerine bağlı onlarca köyü etkileyecek olan proje için “ÇED OLUMLU” kararı verilmişti. ÇED izni alanı toplam 603 bin 53 hektar ve üç poligondan oluşuyor.

Sular kuruyacak

Kazdağları Ekolojik Platformu, projenin gerçekleşmesi durumunda bölgedeki köylerin suyunun kuruyacağını, tarım alanlarının yok olacağını ifade etti:

Projenin gerçekleşmesi durumunda bölgedeki köylerin suyunu kurutacak, henüz başlangıç aşamasında ÇED alanı içinde kalan 540 hektar ormanı, 43 hektar tarım alanını yok olacak.
Köylülerin tarlaları kamulaştırma tehdidi ile tebligat gönderilerek ellerinden alınmaya çalışılıyor.

Ülkemizin her yerinde, Artvin Cerattepe’de, İkizdere’de havamızı, suyumuzu, toprağımızı yok eden Cengiz Holding’i Kazdağları’nda durduracağız!”

Proje, halka bakır madeni projesi olarak gösterilse de aynı ruhsat alanı için 2012’de Halilağa Altın Madeni Projesi ismiyle ÇED süreci yürütülmüş ve ÇED olumlu kararı alınmıştı. Fakat, bölge halkının tepkileri nedeniyle proje hayata geçirilememişti.

You may also like

Comments

Comments are closed.