Gündemİklim KriziManşet

Çanakkale’de yangının üçüncü günü: Soğutma çalışmaları sürüyor

0
Fotoğraf: DHA

Çanakkale’de önceki gün saat 11.30 sıralarında çıkan orman yangınını söndürme çalışmaları sürüyor. İki günde dokuz köyü etkileyen, vatandaşların ve hayvanların hayatlarını tehdit eden yangın dün ancak akşam saatlerinde kontrol altına alınabilmişti.

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, dün saat 20.01’de yaptığı açıklamada yangının kontrol altına alındığını ve soğutma çalışmalarına başlandığını belirtmişti:

Yumaklı, “Boşaltılan 9 köye 2 köy daha eklendi. Bu köyler için herhangi bir tehlike ya da tehdit söz konusu değil. En büyük tesellimiz can kaybının olmaması… Dumandan etkilenen 7 vatandaşımız müşahede altında. Çanakkale Çanyolu hala ulaşıma kapalı” dedi.

Fotoğraf: DHA

Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü ise Çanakkale’deki orman yangını nedeniyle yaptığı açıklamada, şu bilgileri verdi:

“Havadan müdahale araçlarının denizden su alabilmesini temininen Çanakkale Boğazı gemi trafiği, gece saat 03.00’ten itibaren geçici olarak çift yönlü askıya alındı.”

Çanakkale Valiliği tarafından yapılan açıklamada  da Aşağıokçular köyü, Salavat ve Andıktaşı mahallesi, Elmacık köyü ve Bağlısı Değirmendere, Belen köyü çiftlik bağlısı ve Çiftlikdere köyünün boşaltılacağı, vatandaşların Terzioğlu kız öğrenci yurdunda misafir edileceği bildirilmişti.

Fotoğraf: DHA

TTB: Aklın ve bilimin işaret ettiği önlemleri almak kamusal bir sorumluluk

Türk Tabipleri Birliği (TTB) ise yangının neden olduğu aşırı duman ve kül yağmurunun, rüzgarın da etkisiyle yerleşim alanlarına yayıldığı; bölge halkının ve yangın söndürme çalışmalarında görevli emekçilerin sağlıklarını olumsuz etkilediği belirtildi. Açıklamada şunlar kaydedildi:

“Tabip odamız ve bölgedeki hekimler/sağlık emekçileri görevi başındadır. TTB Merkez Konseyi ve Olağandışı Durumlarda Sağlık Hizmetleri Kolu üyeleri incelemelerde bulunmak üzere bölgededir.

Küresel ısınma ve iklim bozulmasının önünü açtığı orman yangınları, ülkemizde yeterli önlemlerin alınmaması ve zamanında etkili müdahalenin yapılmaması nedeniyle trajik bir hale gelmiştir. Yıkıcı sonuçlara teslim olup tahribata izleyici kalarak değil, ekolojik yıkımı önleyecek adımlarla bu yangınları durdurmak mümkündür.

Olağandışı durumlara karşı aklın ve bilimin işaret ettiği önlemleri almanın, emek-meslek örgütleriyle ve sivil toplumla eşgüdümlü hareket etmenin kamusal bir sorumluluk olduğunun altını çiziyoruz.”

Fotoğraf: DHA

TTB ayrıca ‘Orman Yangınlarından Kaynaklanan Hava Kirliliğinin Sağlık Etkileri’ ileOrman Yangınlarından Korunma Rehberi ve Yangına Dayanıklı Bitkiler Atlası bilgi notlarını da paylaştı.

More in Gündem

You may also like

Comments

Comments are closed.