Kazdağları GünlüğüManşet

Kazdağları Ekoloji Platform: Alamos Gold gerçeği nihayet anladı

0

Kazdağları Ekoloji Platformu, Kazdağları’nda yapmak istediği altın madeni projesi için aldığı ruhsatı yenilenmeyen Kanada merkezli Alamos Gold‘un Türkiye’den 1 milyar dolar tazminat istemiyle yaptığı tahkim başvurusu hakkında açıklama yaptı.

Yapılan açıklamada “Türkiye halkının Alamos Gold’a hiçbir borcu yoktur! Tersine alacağı vardır” ifadeleri kullanıldı.

‘El koyma’ olarak tanımlanıyor

Alamos Gold tarafından yapılan açıklamada, başvurunun Türkiye Devleti’nin Hollanda-Türkiye İkili Yatırım Anlaşması hükümlerini ihlal ettiği iddiası ile, Hollanda’da kurulmuş  iştirakleri  üzerinden yapılacağı belirtiliyor.

Ayrıca işletme ruhsatını uzatma taleplerinin karşılanmamış olması “adil olmayan haksız muamele”, alandan tahliye edilmiş olmaları ise “el koyma” olarak tanımlanıyor.

‘Maden Kanunu açık’

KEP açıklamasında Maden Kanunu’nun 24/2 Maddesi’nin oldukça açık olduğunu belirterek maddede “Süre uzatım talebinin uygun görülmesi hâlinde ise en geç ruhsat süre sonundan itibaren bir ay içinde işletme ruhsatının süresi, işletme ruhsatının süresinin bitim tarihinden itibaren uzatılır. Ruhsat süresi dolan ruhsat sahalarında maden işletme faaliyetleri yapılamaz” denildiğini hatırlattı.

Şirketin ruhsat süresinin 13 Ekim 2019 tarihinde dolduğu hatırlatılan açıklamada “Bir ay içinde süre uzatımı yapılmadığı için ruhsat hukuku sona erdi. İşgalci durumuna düşen şirket dayanaksız kalan orman izninin de daha sonra iptal edilmesi ile alandan tahliye edildi” denildi.

‘İstediklerini yapabileceklerini sandılar’

Açıklamada “Alamos Gold da durumunun farkındaydı. Ancak emperyalist tutumları ile kanunu dolanma yollarını aramanın peşine koyuldular. Yaklaşık 1 yıl gecikmeli olarak alandan tahliye edildiklerinde ‘hükümetle işleri kolaylaştıracak yerli ortak arıyoruz’ açıklamaları yaptılar” denildi.

“İstediklerini yapabileceklerini sandıkları bir ülkede bir buçuk yıl geçse dahi temdit (uzatma) yapabileceklerini düşünüyorlardı” ifadeleri kullanılan açıklamada  tahkime başvurmalarının nihayet gerçeği kabul ettikleri ve Kirazlı’yı kaybettiklerini anladıklarını gösterdiği belirtildi.

‘Hiçbir yasa bu cinayeti meşru kılamaz’

Siyanürlü liç yöntemi ile altın madenciliğinin, bütün canlılar için çevreyi yaşanılır olmaktan çıkaran “ölümcül bir faaliyet, toplu bir cinayet” olduğu belirtilen açıklamada “Hiçbir yasa, hiçbir kural bu hakkın ihlalini meşru kılamaz. Konusu cinayet olan yasa ya da sözleşme en başından hükümsüzdür. Borç doğurmaz. Tazminata dayanak yapılamaz” ifadeleri kullanıldı.

Bu sebeple gelişmiş toplumların bu faaliyetleri kendi ülkelerinde yasakladığı belirtilen açıklamada “Kendi ülkelerinde bu cinayeti işleme olanağı bulamayan tekellerin güçsüz ülkelere dayattığı vahşi hukuk ise hukuk değildir. Böyle bir hukuka dayandırılmaya çalışılan tazminat talebi,  kabul edilemez” denildi.

‘Türkiye’nin alacağı var’

KEP açıklamasının devamında “Tazminat talebinin dayandırılmaya çalışıldığı ikili anlaşmanın tarafı olan Hollanda bir AB ülkesidir. AB kendi topraklarında siyanürlü liç yöntemi ile  altın madenciliğini kısıtlayan, yasaklayan bir hukuk düzenine sahiptir. Kendisi için kabul edilemez saydığı bu uygulamayı başka ülkenin insanlarına reva gören anlaşmayı dayatmak, AB ve dolayısıyla Hollanda için ahlaksızlıktır. Ahlaka aykırı bir talep ise hükümsüzdür” dedi.

Açıklamada “Bu nedenlerle Türkiye halkının Alamos Gold’a hiçbir borcu yoktur! Tersine alacağı vardır.  Kirazlı acilen rehabilite edilmelidir! Ancak ekolojik bir rehabilitasyon sürecinin bile katledilen ormanı, kurtları, kuşları, sincapları kaç yüz yılda geri getireceğini bilmiyoruz. Bu zararı gidermeye aç gözlü kapitalist şirketlerin milyar dolarları yetmez…” tepkisi gösterildi.

You may also like

Comments

Comments are closed.