İfade ÖzgürlüğüManşetTürkiye

Avrupa Konseyi, Kavala davasıyla ilgili Türkiye hakkında ihlal sürecini başlattı

0

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin Osman Kavala‘nın tahliye edilmesi yönündeki kararına uymadığı gerekçesiyle Türkiye hakkında resmen ihlal süreci başlatıldığını duyurdu. Ankara‘ya konuyla ilgili cevap için 19 Ocak 2022’ye kadar zaman tanındı.

Birleştirilmiş Gezi davasının üçüncü duruşması 17 Ocak’ta görülecek. Bu duruşmada, Konsey kararını düşürmek için tahliye veya hüküm çıkması bekleniyor.

2 Aralık 2021 oturumunda alınan kararda, Türkiye’nin Kavala’yı serbest bırakmayarak AİHM’in aldığı karara uymayı reddettiği kaydedildi.

Bakanlar Komitesi, Türkiye’nin ihlal yapıp yapmadığıyla ilgili görüşünü sunduğu bir cevabı 19 Ocak 2022’ye kadar sunmasını istedi.

Sekiz kez karar yayınlandığı hatırlatıldı

Açıklamada AİHM’in Türkiye’de yeterli kanıt bulunmamasına rağmen Kavala’nın tutuklu yargılandığına karar verdiği; Komite’nin de geçmişte serbest bırakılması talebiyle çağrı yaptığı sekiz karar yayımladığını hatırlatıldı.

Avrupa Konseyi’nin 47 üye ülkesinden 35’i ihlal süreci başlatılmasına destek vermişti.

İhlal prosedürü başlatılırsa ne olabilir?

Bakanlar Komitesi, ihlal prosedürünü başlatırsa, AİHM’ye bunun tespiti ile ilgili olarak bir başvuru yapıyor. AİHM’nin, kararın uygulanmadığına yönelik tespiti ile birlikte üye ülkenin Avrupa Konseyi’ndeki bazı haklarını kısıtlamaktan, üyeliğini askıya almaya kadar uzanan bir dizi yaptırıma karar verme hakkı bulunuyor.

Bakanlar Komitesi, bugüne kadar bu yola sadece Azerbaycan ile ilgili olarak başvurdu. Tutuklanan ve AİHM kararına rağmen tahliye edilmeyen İlgar Mammadov, komitenin AİHM’ye başvuru yapmasının ardından tahliye edildi. Bunun üzerine dosya kapatıldı.

 

You may also like

Comments

Comments are closed.