EkolojiManşet

İzmir’de faaliyet gösteren kanunsuz altın madeni meclis gündeminde

0
altın madeni

CHP İzmir Milletvekili Yüksel Taşkın, Türkiye‘de Kanadalı Eldorado Gold şirketine bağlı olarak altın çıkarma faaliyetlerinde bulunan TÜPRAG şirketi ve altın madeni faaliyetleri hakkında, Türkiye Büyük Millet Meclisi‘ne (TBMM) detaylı bir soru önergesi sundu. Önerge, İzmir‘in dünya çapında tanınan ve coğrafi işaret almış üzümlerinin yetiştiği Kavacık köyü ile zeytin üretimiyle ünlü Efemçukuru köyü arasında kalan, ormanlık alanlar ve su havzaları ile çevrili birinci derece doğal sit alanında yoğunlaştırılmış maden sondaj çalışmalarına dikkat çekiyor.

Taşkın, soru önergesinde İzmir 6. İdare Mahkemesi‘nin, birinci derece doğal sit alanlarında madencilik faaliyetlerinin yasak olduğuna dair vermiş olduğu karara rağmen, TÜPRAG’ın bu faaliyetlerini sürdürdüğünü belirtti ve şirketin altın madenciliği faaliyetleri nedeniyle Çamlı Barajı‘na izin verilmediğini de ifade etti.

Taşkın’ın sunduğu metinde, Devlet Su İşleri‘nin, İzmir Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (İZSU) ile yapılan anlaşmaya aykırı bir şekilde İzmir’e öngörülenden çok daha az su sağladığı, bu durumun İzmir halkının temiz suya diğer büyük şehirlere kıyasla daha yüksek maliyetlerle erişimini zorlaştırdığı da vurgulanıyor.

Fatsa’da ‘kapatıldığı’ duyurulan altın madeni faaliyete devam ediyor!
Sarıalan Altın Madeni projesi davası sürüyor: ‘Yeni İliç olmasın’
Madra Dağı kuşatıldı: İzmir’de de siyanürlü arama yapılacak

‘Kaynaklarımızı feda etmeyelim’

Milletvekili Taşkın, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar ve Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı‘ya, TÜPRAG’ın faaliyetlerinin kamu yararına aykırı olduğunu belirterek, İliç felaketinden çıkarılması gereken dersler ve maden işletmelerinin faaliyetlerinin daha sıkı bir şekilde takip edilmesi gerektiğini ifade etti.

Taşkın, “Kar uğruna yaşam alanlarımızı ve temiz su kaynaklarımızı feda etmeyelim” diyerek bakanlardan şu sorulara yanıt istedi:

● TÜPRAG’ın devam eden sondaj çalışması için Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü’nden yeni arama ruhsat ve izni ile işletme ruhsatı ve izni veya sürdürülen faaliyetin kapasite artırımına ilişkin ruhsat ve izin alınmış mıdır? Alınmış ise birinci derece doğal sit alanında devam eden sondaj faaliyetleri için izin, neye istinaden verilmiştir?

İzmir Çevre İl Müdürlüğü sit alanında gerçekleştirilen sondaj faaliyetlerine neden müdahale edip durdurmamaktadır?

● Birinci derece sit alanında devam eden sondaj için Orman İdaresi tutanak tutup Cumhuriyet savcılığına suç duyurusunda bulunmuş mudur? Zarar tespiti yapılmış mıdır? Yapılmışsa zararın tazmini için talepte bulunulmuş mudur ya da dava açılmış mıdır?

● Yapılması planlanan Çamlı Barajı koruma alanı içinde İzmir’in yaklaşık yüzde 40 içme suyunu sağlayan Tahtalı barajı koruma alanı sınırında yer alan TÜPRAG maden işletmesi İzmir’in içme suyunu tehlikeye atmakta mıdır, konuyla ilgili inceleme yapılmış mıdır?

‘Efemçukuru altın madeni İzmir’i susuzluğa itiyor’

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.