DünyaKadınManşet

Katalonya, cadı oldukları gerekçesiyle idam edilen 700 kadından özür diledi

0
İspanya‘da Katalonya Parlamentosu, 15 ile 18’inci yüzyıllar arasında büyücülük yaptıkları suçlamasıyla idam edilen 700 kadının itibarını iade etti.

Katalonya Özerk Yönetimi Başkanı Pere Aragones, 1424’te çıkarılan ve Avrupa’da türünün ilk örneği olan büyücülük yasası kapsamında başlatılan cadı avını “Kurumsal kadın cinayetleri” diye nitelemişti.

Bağımsızlık yanlılarının ve sol görüşlü kesimlerin çabalarıyla hazırlanan karar, dün yapılan oylamada 114 kişinin evet demesiyle geçti. 14 milletvekili aleyhte oy kullanırken sandıktan 5 çekimser oy çıktı.

Avrupa’da 1580 ile 1630 arasında yüzde 80’i kadın yaklaşık 50 bin kişinin cadılık suçlamasıyla ölüme mahkum edildiği tahmin ediliyor.

İspanyol tarihçiler, “cadı avı”nın 18’nci yüzyıla kadar devam ettiği Katalonya’nın, cadılıkla suçlanana kişileri cezalandırmada kıtadaki ilk bölgelerden biri olduğunu belirtiyor. Avrupa’da cadılığa karşı hazırlanan ilk yasalardan biri de Katalonya’ya bağlı Lleida‘da 1424’te kabul edilmişti.

Tarihçi Pau Castell, kırsal alanların feodal beyliklerin kontrolüne geçmesinin ve itirafın suç için tek başına yeterli olmasının Katalonya’da cadı avlarının yaygınlaşmasına yol açtığını söyledi. Castell çocukların aniden ölmesi, doğal afet veya kötü geçen hasatlar için cadıların suçlandığını söyledi. Tarihçi Nuria Morello ise şüphelilerin genellikle geleneksel tıp hizmeti verenler ve kadınlar olduğunu söyledi.

İspanyol tarihçilere göre Avrupa’nın aksine Katalonya’da cadılıktan suçlu bulunan kadınların cezası “odunların ziyan edilmemesi için” yakılarak değil asılarak infaz ediliyordu.

İskoçya, İsviçre, Norveç ve Almanya‘da benzer adımlar atılmıştı. İskoçya, cadılık suçundan yargılanıp öldürülen çoğu kadın binlerce kişinin itibarının iade edilmesini değerlendirme kararını geçen ay almıştı.

‘Geçmişteki cadı avına şimdi kadın cinayeti diyoruz’

Katalonya’da karara destek veren aktivistler, cadılık gerekçesiyle öldürülen kişilerin isimlerinin sokaklara verilmesini istiyor. Katalonya Parlamentosu’ndan Jenn Diaz da konuyla ilgili şunları söyledi:

“Geçmişte bize ‘cadı’ diyorlardı. Şimdi ‘feminaziler’ veya ‘histerik ya da cinsel açıdan öfkeli’ diyorlar. Geçmişte ‘cadı avı’na çıkıyorlardı. Şimdi bunlara ‘kadın cinayeti’ diyoruz.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.