DünyaKadınManşet

İskoçya’da 300 yıl sonra ‘cadı avı’ kurbanlarına af ve resmi özür hazırlığı

0

İskoçya Parlamentosu, “cadı” oldukları iddiasıyla idam edilen, çoğu kadın binlerce kişiyi yüzyıllar sonra affetmeye ve ailelerinden özür dilemeye hazırlanıyor.

Af talebi, “İskoçya’nın Cadıları” adlı bir grup tarafından yürütülen iki yıllık bir kampanyanın sonucu olarak parlamentoya geldi.

The Times‘ın aktardığına göre, hükümet, şimdi 1563-1736 yıllarında “Cadılık Yasası” uyarınca idam edilen çoğunluğu kadın binlerce kişinin affedilmesini değerlendiriyor. İlgili tasarının bu yaz kabul edilerek yasalaşması bekleniyor.

‘Cinsiyetçi klişeleri güçlendiriyordu’

Tasarının kabulüyle, içki sersemliğine neden olmak, baykuşa dönüşmek, şeytanla buluşmak veya Kral 6. James‘in gemilerini batırmak için fırtına çıkarmaktan suçlu bulunan bu kişiler, ölümlerinden yüzyıllar sonra affedilmiş olacaklar.

İskoç parlamento üyesi Natalie Don, sosyal medya hesabından, “mahkum edilen ve idam edilenlere af talep etmek için” mecliste yasa tasarısı sürecini başlatacağını yazdı.

Mecliste çoğunluktaki İskoç Ulusal Partisi’nin üyesi olan Don, “Bu kadınların yanlış kriminalize edilmesi, yalnızca günümüzün cinsiyetçi klişelerini güçlendiriyor ve bu yanlışı düzeltmenin toplumda hâlâ var olan cinsiyetçi ve ataerkil tutumlara meydan okumada gerçek bir etki yaratacağına inanıyorum.” dedi.

İskoçya’nın yanı sıra Almanya, Fransa, İtalya, İsviçre ve ABD‘de görülen cadı avları, 18. yüzyılın sonlarına kadar devam etmişti. İskoçya’da yaklaşık 200 yıldır yürürlükte kalan Cadılık Yasası gereği yaklaşık 3 bin 837 kişinin büyücülükle suçlandığını belirtiliyor. 

Tasarının önümüzdeki aylarda kabul edilerek yasalaşması beklenirken, “İskoçya’nın Cadıları” grubu 8 Mart 2022 Dünya Kadınlar Günü‘nde İskoç hükümetinin kurbanlardan resmi özür dilemesini bekliyor.

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.