DünyaHayvan HaklarıManşet

ABD’de bir RES şirketi, türbinler 150 kartalı öldürdüğü için 8 milyon dolar tazminat ödeyecek

0

ABD‘de bir rüzgar enerjisi şirketi olan ESI Energy, rüzgar türbinlerinin en az 150 kartalı öldürmesinden dolayı suçlu bulundu. 8 milyon dolar tazminat ödemesine karar verilen şirket ayrıca Göçmen Kuş Anlaşması Yasası‘nı ihlal etmekten suçlu bulunduğu için de beş yıl süreyle denetimli serbestlik cezasına çarptırıldı.

Şirket, daha fazla ölümü önlemek için 27 milyon dolar harcamayı da kabul etti.  ABD medyasına göre bu, kartalların bölgede bulunma olasılığı yüksek olduğu zamanlarda türbinlerin kapatılmasını da içeriyor.  ESI Energy, gelecekte bir kartalın türbin kanadı çarpmasıyla ölmesi veya yaralanması halinde de hayvan başına  29.623 dolar ödeyecek.

Guardian‘ın aktardığına göre, ülkenin Adalet Bakanlığı‘ndan yapılan açıklamada, NextEra Energy Resources‘ın yüzde yüz iştiraki olan ESI Energy şirketi, 2012’den bu yana tesislerinde en az 150 kel ve kaya kartalın öldüğünü ve bu ölümlerin 136’sının kartala bir rüzgar türbini kanadının çarpması sonucu gerçekleştiğini kabul etti. Ölümlerin şirketin ABD’de işlettiği 154 rüzgar santralinin 50’sinde meydana geldiği açıklandı.

ABD Federal yasalarına göre, kartalları öldürmek veya onlara zarar vermek yasa dışı ve cezai işleme tabi tutuluyor.

Adalet Bakanlığı, şirketin kartal ölümleri belgelendiğinde veya tahmin edildiğinde kartalları korumak veya gerekli izinleri almak için adım atmadığını kaydetti.

Her yıl 400 bine yakın kuş türbinler yüzünden ölüyor

Minnesota Üniversitesi Veteriner Fakültesi’nde profesör ve dekan yardımcısı olan Julia Ponder da, bir rüzgar türbininin kanatlarının uçlarının saatte yaklaşık 320 kilometre hızla dönebileceğini ve herhangi bir kuşu hemen öldürebilecek kadar hızlı olduğunu aktardı. 2013 yılında yapılan bir araştırma, ABD’de rüzgar türbinlerin her yıl 140 bin ile 328 bin kuşun öldürdüğünü ortaya koydu.

NextEra’nın başkanı Rebecca Kujawa ise, verilen karara katılmadığını belirterek “herhangi bir yapı inşa etmek, herhangi bir araç kullanmak, herhangi bir uçağı uçurmak sonucu kazara kartal veya diğer kuş çarpışmalarının meydana gelebileceğini” söyledi.

Şirketin ABD’deki  rüzgar üretim tesisleri aralarında Wyoming, New Mexico, Arizona, California, Illinois, Kuzey Dakota, Michigan‘ın da aralarında bulunduğu çok sayıda eyalette bulunuyor.

Altın kartal da risk altında

Amerika’da birkaç yüz kel kartal dışında hepsinin 20’inci yüzyılın ortalarında sentetik böcek ilacı DDT sonucu öldüğü varsayılıyor. DDT’nin yasaklanması sonucu, kel kartal, 2007 yılında Nesli Tükenmekte Olan Türler Yasası korumasından çıkarıldı ve tahmini nüfusu 2019 yılına kadar 316 bin 700’e yükseldi.

Ancak aşının ve boynunun arkasında altın renkli tüyleri olan koyu kahverengi bir kuş olan ve yine nesli tehdit altında olan altın kartalı ise rüzgar çiftlikleri, araç çarpmaları, habitat tahribatı ve yasadışı avcılık baskısı yüzünden kel kartal kadar şanslı değildi ve halen türleri tehdit altında bulunuyor.

Minnesota Üniversitesi, Raptor Center tarafından sağlanan tarihsiz bir fotoğrafta kurşunla zehirlenmiş bir kel kartal görülüyor.

Her iki türün de geri dönüşü, son zamanlarda avcıların vahşi yaşamda bıraktıkları kurşunları yutmaktan kaynaklanan kurşun zehirlenmesi nedeniyle yavaşladı.

ABD Balık ve Yaban Hayatı Servisi, geçen hafta Alaska ve Hawaii hariç ABD genelinde tahmini 316.700 bireysel kel kartal ve özellikle batı eyaletlerinde tahmini 40.000 altın kartal bulunduğunu söyledi.

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.