Doğa MücadelesiManşetYerel

Kararı düzeltme yolu kapalı: Çırpılar Kömürlü Termik Santrali kurulamayacak

0

Çanakkale‘nin Yenice İlçesi Çırpılar Köyü yakınlarında yapılması planlanan Çırpılar Kömürlü Termik Santrali için hazırlanan Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Raporu’na verilen olumlu kararın iptal edilmesinin ardından bir sevindirici haber daha geldi.

ÇED olumlu kararının TEMA Vakfı ve Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği tarafından açılan dava sonucu iptal edilmesinin üzerine İdare Mahkemesi’nin aldığı bu karar temyizde götürülmüştü.

TEMA Vakfı’nın açıklamasına göre, Danıştay 6. Daire, Çanakkale İdare Mahkemesi tarafından verilen ÇED olumlu kararının iptalinin ve dayandığı gerekçenin hukuka ve usule uygun olup, kararın bozulmasını gerektirecek bir sebep bulunmadığından ötürü de temyiz isteminin reddine ve alınan kararın onanmasına hükmetti.

İdari Yargılama Usulü Kanunu gereğince de kararı düzeltme yolunun kapalı olduğu duyuruldu.

2016 yılından beri projeye itiraz ediliyordu

Kararın kesin olarak iptali yöre halkına rahat bir nefes aldırırken, 200 MW kurulu güce sahip ve yılda 3,52 milyon ton kömür tüketeceği tahmin edilen santralin iptali için 2016 yılında başlayan çalışmalar da böylece neticeye ulaşmış oldu.

Çırpılar Kömürlü Termik Santrali’nin yapımı bölge halkının çabalarıyla daha önce tam üç kez durdurulmuştu. Tüm itirazlara rağmen de proje için 2018 yılında ÇED olumlu kararı verilmişti. Davada iki kez bilirkişi keşfi yapılmış ve hazırlanan raporlarda projenin kamu yararına aykırılığının altı çizilmişti.

You may also like

Comments

Comments are closed.