Kanal İstanbulManşet

Karaismailoğlu: Kanal İstanbul yapımına yakında başlanacak

0

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, katıldığı Türkiye Müteahhitler Birliği  33’üncü Olağan Genel Kurul Toplantısı’nın açılışında Kanal İstanbul‘a dair açıklamalarda bulundu.

Süveyş Kanalı’nda meydana gelen gemi kazası sonrası kanal faaliyetlerinin aksamasıyla dünya ticaretinde çok ciddi kriz yaşandığını dile getiren Karaismailoğlu, kanalı her iki yönde tıkayan 400 metre uzunluğundaki dev geminin günlük 9,6 milyar dolar zarara yol açtığının ifade edildiğini söyledi.

‘Süveyş krizi bizim için fırsat’

Karaismailoğlu bu kazayı “Küresel kriz, ülkemiz için fırsat oluşturdu” şeklinde değerlendirdi. Süveyş Kanalı üzerinden gerçekleştirilen Uzakdoğu-Avrupa taşımacılığına doğu-batı ekseninde alternatif olabilecek en uygun rotanın, Türkiye’den başlayan ve Çin’e ulaşan Hazar geçişli “Orta Koridor” olduğunu tüm dünyanın tekrar konuşmaya başladığını iddia etti.

Zarureti anlaşılan projelerin, halk tarafından benimsendiğini, kıymetinin bilindiğini ve hayatın ayrılmaz parçası olduğunu öne süren Karaismailoğlu, “Şimdi de Kanal İstanbul projemizde bunu görüyoruz” ifadelerini kullandı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Kanal İstanbul anketine katılan 606 bin 317 kişinin yüzde 64.2’sı projeye karşı olduğunu söylerken yalnızca yüzde 34.1’i desteklediğini belirtmişti.

‘Boğazlardaki riski azaltacak’

Karaismaioğlu konuşmasında “İstanbul Boğazı’nda geçmiş yıllarda meydana gelen Independenta ve Nassia kazaları hala akıllarımızda ve bizler için ders niteliğindedir. Bu kazalar hem İstanbul’u kasıp kavuracak yangın ve patlama riskleri oluşturdular hem de çevre felaketleri olarak tarihimize geçtiler” ifadelerini kullandı.

Kanal İstanbul’un bu risklerden koruyacağını iddia eden Karaismailoğlu, “İstanbul Boğazı’nın gemi trafik yükü azalırken, tehlikeli madde taşıyan gemilerden dolayı oluşabilecek riskler en aza inecek. Kanal girişinden itibaren deniz akıntısını ve dalga boyunu ölçerek gemiyi kumanda eden otonom kılavuz kaptan sayesinde gemilerin yüzde 100 güvenli geçişi sağlanacak. Kanal İstanbul dünya deniz ticaretinde önemli bir işlev üstlenerek Türkiye’nin lojistik gücünü ve altyapısını tamamlayacak uluslararası bir su yolu olarak görev yapacak” dedi.

Karaismailoğlu açıklamasının sonunda “Artık Kanal İstanbul’un yapım çalışmalarının başlamasına çok kısa bir zaman kaldı” bilgisini paylaştı.

 

 

You may also like

Comments

Comments are closed.