Doğa MücadelesiEkolojiManşet

Karaburun Küçükbahçe’nin meralarına GES tehdidi

0
Karaburun Küçükbahçe

İzmir‘in Karaburun ilçesine bağlı Küçükbahçe mahallesinde, Nano Yenilenebilir Enerji Yatırımları A.Ş. tarafından gerçekleştirilmesi planlanan ve ÇED süreci 19 Şubat’ta başlayan güneş enerjisi ve elektrik depolama tesisi projesine doğa savunucuları tarafından itiraz ediliyor.

24,46 hektarlık bir alanı kapsayan ve toplamda 24 MWm / 16 MWe kapasiteye sahip olan projenin, bölgenin doğal ve sosyal dokusuna olası etkileri, Karaburun Yerel Fok Komitesi tarafından hazırlanan değerlendirme ve itiraz raporu ile dile getirildi.

Karaburun ve Ildırı Körfezi Özel Çevre Koruma Bölgesi‘nde yer alan proje alanı, yerleşim yerlerine 100 ile 1,6 kilometre uzaklıkta bulunmakla birlikte, mera ve tarım alanlarının üzerine kurulması planlanıyor.

Karaburun’da GES şirketi bakanlık kararını hiçe saydı: Yüzlerce zeytin hukuksuzca katledildi
Karaburun’da RES’lerden sonra GES tartışması
Rapor: Karaburun Yarımadası’nın yüzde 89’u RES’lere tahsis edildi

Uluslararası anlaşmalarca korunan türlerin yaşam alanı olan bölgede, güneş enerjisi santrallerinin özellikle göçmen kuşlar üzerindeki olumsuz etkileri biliniyor. Projeye ilişkin yapılan açıklamalarda, habitat kaybı, termal ısı artışı ve mikro iklim değişikliklerine dikkat çekiliyor.

Karaburun

Karaburun’da meralar ve orman alanları tehdit altında

Karaburun – Ildırı Körfezi’nin Özel Çevre Koruma Bölgesi ilan edilmesinin ardından, bölge üzerinde planlanan 8 güneş enerjisi projesi, mera, tarım, zeytinlik ve orman alanları üzerinde ciddi baskılar oluşturacak. Yöre halkının geçim kaynağı olan tarım ve hayvancılık faaliyetleri, bu tür yatırımların bölgeye getireceği olumsuz etkilerden dolayı tehlike altında.

Bölgenin ekolojik karakterini korumak amacıyla yatırımların bütüncül olarak değerlendirilmesi ve özel çevre koruma bölgesinin karakteristik özelliklerine uygun üst ölçekli koruma planları yapılması gerektiğini ifade eden Karaburun Yerel Fok Komitesi ve Küçükbahçe halkı, projenin bölgenin tarihine, kültürüne ve doğasına vereceği zararlar nedeniyle geri çekilmesi ve iptal edilmesi çağrısında bulunuyor.

Karaburun

Yayınlanan basın açıklamasında şu ifadeler yer aldı:

Karaburun – Ildır Körfezi Özel Çevre Koruma Bölgesi’ne ilişkin karasal ve denizel biyoçeşitlilik araştırmaları yeni tamamlanmış ve bölgenin yönetim planı henüz hazırlanmamıştır. Ayrıca, koruma alanına ilişkin iptal edilen 1/25.000 ölçekli nazım imar planı bulunmaktadır. Bu sebeple Karaburun İlçesi’nde  proje ve plan yapılamayacağına ilişkin Tabiat Varlıkları Koruma Genel Müdürlüğü’nce verilen görüşler de mevcuttur. Yarımada’nın ekolojik karakterini önde tutacak ve yatırımları bütüncül değerlendirecek Özel Çevre Koruma Bölgesi’nin karakteristik özelliklerine ve değerli ekolojisine yönelik üst ölçekli koruma planları yapılmadan yeni yatırım proje çed süreçleri başlatılmamalıdır.

You may also like

Comments

Comments are closed.