Sağlık

‘Kara Ölüm’ün DNA Haritası Çıkarıldı

0

700 yıl önce “Kara Ölüm” adıyla bilinen ve dört yılda 50 milyon kişiyi öldüren salgına yolaçan veba bakterisinin genetik haritasını hazırladı.

Uluslararası uzmanlardan oluşan bir ekip, eski ancak hala ölümcül olan bakterinin DNA zincirini ilk kez tamamladı.

Kanadalı, Alman ve Amerikalı genetik uzmanları, hazırladıkları DNA haritasının modern çağın bulaşıcı hastalıklarını anlamaya ışık tutacağını bildirdi. Uzmanlar DNA haritasının, orijinal bakterinin yapısının ve ölümcüllük düzeyinin zaman içinde ne kadar değiştiğini incelemede yardımcı olacağını belirtti.

DNA haritası, Yersinia pestis adıyla bilinen veba bakterisinin 14’üncü yüzyıldan bu yana çok az değişim geçirdiğini ortaya koyuyor. Ancak bakteri ölümcüllüğünü hala koruyor. Kara Ölüm bakterisinin günümüzdeki türevlerinin her yıl 2 bin kişinin ölümüne yolaçtığı tahmin ediliyor.

Uzmanlar bundan sonra yapacakları araştırmanın Yersinia pestis bakterisinin neden bu kadar ölümcül olduğunu incelemek olacağını söylüyor.

Nature adlı dergide yayınlanan DNA haritalama çalışması, Kanada’nın McMaster Üniversitesi’yle Almanya’nın Tübingen Üniversiteleri tarafından yürütüldü.

14’üncü yüzyıldan kalma bakteri kalıntıları, o dönem Londra’da bir toplu mezara gömülenlerin dişlerinden elde edildi. Kara Ölüm salgını 1347’den 1351’e kadar sürdü ve pireler aracılığıyla Ortaçağ Avrupası’nın tamamına yayıldı.

(Voa)

More in Sağlık

You may also like

Comments

Comments are closed.