DünyaKoronavirüs SalgınıManşet

Araştırma: Kel erkeklerin koronavirüsü ağır geçirme riski daha yüksek 

0

Uzmanlar, kel olan erkeklerin, saçı olan erkeklere kıyasla koronavirüsü ağır geçirme riskinin 2,5 kat daha fazla olduğunu açıkladı.

Böylece, hastalığın ağır geçirilmesine neden olan yaşlılık, obezite, kalp ve solunum sorunlarının yanına bir etken daha eklenmiş oldu.

Hastalığı ağır geçiren erkeklerin yüzde 79’u kel

Euronews‘te yer alan haber göre, Amerika Birleşik Devletleri‘ndeki (ABD) Applied Biology adlı bilim firması, Avrupa Dermatoloji ve Venereoloji Akademisi‘nin “erkek cinsiyet hormonu androjene genetik olarak duyarlı erkeklerin hastalığı geliştirme şansının önemli ölçüde yüksek olduğunu” açıklamasının ardından harekete geçti.

Androjen reseptörü (AR) genindeki varyasyonlar, yaygın bir saç dökülmesi şekli olan androgenetik alopesiye yol açıyor. Bu gen, testosteron gibi hormonları da kontrol ediyor.

Koronavirüs yoğun bakım ünitelerinde kel erkekler üzerinde incelemelerde bulunan araştırmacılar, salgını ağır geçiren erkeklerin yüzde 79’unun kel olduğunu gördü.

Ayrıca, uzmanlar androjenin, virüsün hücrelere girişinde önemli role sahip TMPRSS2 adlı enzim üzerinde de etkili olduğunu vurguluyor.

Hastalığı ağır geçirme ihtimalleri yüksek

Bilim insanları, AR genindeki poliglutamin tekrarı (veya CAG tekrarı) bölgesinin hormon duyarlılığı ve saç dökülmesiyle bağlantılı olduğunu kaydediyor.

Araştırmacılar, bunu göz önünde bulundurarak DNA’daki CAG tekrarı bölgelerinin uzunluğu ile Covid şiddeti arasında herhangi bir bağlantı olup olmadığını araştırarak, hastanede hastalığı olan 65 erkeğin AR genlerinin her birinde CAG tekrar uzunluğunu ölçtü.

Sonuçlar, 22’den az nükleotid içeren bir CAG tekrarına sahip erkeklerin yoğun bakıma girme olasılığının çok daha düşük, saç dökülmesi geninde 22’den fazla nükleotidi olanların ise hastalığı şiddetli geçirme ihtimalinin çok daha yüksek olduğunu gösterdi.

‘Biyobelirteç görevi görüyor’

Applied Biology’nin Baş Tıbbi Sorumlusu Dr. Andy Goren konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı:

Verilerimiz, daha uzun CAG tekrar uzunluğunun şiddetli COVID-19 hastalığı ile ilişkili olduğunu gösteriyor. Bu durum bize ayrıca yoğun bakım yatışları için risk altında olan erkek COVID-19 hastalarının belirlenmesine yardımcı olmak adına bir biyobelirteç görevi görüyor.”

Bunun yanında Dr. Goren ve ekibi, yeni bir androjen reseptör antagonisti ile TMPRSS2 enzimini hedef alan bir koronavirüs tedavisi üzerinde çalışıyor.

ADV Yönetim Kurulu Üyesi ve Varşova Tıp Üniversitesi‘nde Profesör Lidia Rudnicka konuyla ilgili “Bu araştırma, genetiğin rolü ve Covid hastalığıyla bağlantısı hakkında temel bilgiler sunarak dermatolojinin bilimsel değerini gösteriyor” ifadelerini kullandı.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.