ManşetKanal İstanbul

Kanal İstanbul’un bilirkişi keşfi: Polis ablukası altında davacılardan reddi hakim talebi

0

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Ülkemizin en önemli değerlerinden biri olarak tarihteki yerini alacaktır” dediği Kanal İstanbul projesinin bilirkişi keşfi öncesi alanda geniş güvenlik önlemleri alındı. Mahkeme tarafından itirazlarının tutanak altına alınmasını isteyen davacılar keşfe katılmama kararı aldı, reddi hakim talebinde bulundu.

Proje hakkında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından düzenlenen Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Olumlu Raporu’nun iptali ve yürütmenin durdurulması istemiyle açılan dava kapsamında bugün alanda bilirkişi incelemesi yapılması yönünde karar çıkmıştı.

Çevre aktivistleri ve hak savunucuları bilirkişi incelemesi öncesi Mahmutbey’de bulunan Bölge İdare Mahkemesi önünde buluştular. Vatandaşlar  “Sana kanal yaptırmayacağız” sloganlarıyla incelemeyi beklerken alınan geniş güvenlik önlemlerine karşı tepkiler gösterildi.

Davacılar keşfe katılmama kararı aldı

Öte yandan bilirkişi keşfine davacılar katılmama kararı aldı, reddi hakim talebinde bulundu.

İstanbul 10. İdare Mahkemesi tarafından Şubat’ta karar verilen keşif ve bilirkişi incelemesi öncesi  davacılar, itirazlarının tutanak altına alınmasını istedi. Mahkemenin beyanların keşif sonrası kayıt altına alıncağını bildirmesi sonrası uyuşmazlık üzerine heyet toplantıya ara verdi. 

Davacı kurum avukatları ve yurttaş avukatları reddi hakim dilekçelerini yazılı olarak İdare Mahkemesi ön bürosuna teslim etti.

Aradan sonra heyetin yaklaşımının değişmemesi üzerine hukuksuzluğa ortak olmayacağını bildiren davacılar keşfe katılmayacaklarını duyurarak reddi hakim talebinde bulundu.

‘Keşfi halktan kaçıramazsınız’

Polisler tarafından slogan atan vatandaşlara dağılmaları yönünde uyarılarda bulunuldu. Polisin ablukasına karşı çıkan vatandaşlar “Binlerce polis rant projesini korumakla yükümlü”, “Mahkemenin önünde bile duramayacağız yani, bu da yeni çıktı” ve “Mahkemeler halka açık yapılır. Keşfi halktan kaçıramazsınız, utanmıyor musunuz?” diye seslerini yükselttiler.

Ya Kanal Ya İstanbul Koordinasyonu üyelerinden Koray Türkay ise polis ablukasını şu ifadelerle eleştirdi:

“Alandaki Terörle mücadele polisleri altında salonda bir mahkeme görülmeye çalışılıyor. Bunun adı mahkeme değil, bunun adı baskı, sindirmeye çalışmak ve gözdağı vermek ama biz buradayız. Halk burada, biz buradayız. Bu kanal projesinin yaşama, doğaya büyük bir ihanet olduğunu söylüyoruz. Bu rant projesine karşı biz halk olarak buradayız.”

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.