ManşetKanal İstanbul

İmamoğlu: ‘Kanal’ bir emlak projesi, İstanbul bunu kaldıramaz

0

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, Kanal İstanbul projesi için, “Bu, bir emlak projesidir. ‘Araziyi tanıdıklarına sat, sonra burayı imara aç, birileri para kazansın’ projesidir. Ama İstanbul’a büyük bir külfettir, büyük bir zarardır. En az 2,5-3 milyon daha ilave nüfus demektir. Böylesi bir nüfusu, böyle bir yapıyı İstanbul’un kaldırma şansı yoktur” dedi.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, bugün İSTAÇ‘ın Başakşehir’deki katı atık aktarma merkezinin açılışını yaptıktan sonra Kuru Gıda Toptancı Hali’ne giderek esnafı ziyaret etti. İmamoğlu, burada Kanal İstanbul ile ilgili düşüncelerini paylaştı.

‘Kanal İstanbul büyük bir külfet’

ANKA Haber Ajansı’nın aktardığına göre; Kanal İstanbul’un bir emlak projesi olduğunu belirten İmamoğlu, şunları söyledi:

“Kanal İstanbul ile ilgili Ekrem İmamoğlu ne düşünüyor, bunu bilmenizi istiyorum. Ben değil, İstanbul halkı, Kanal İstanbul meselesini, İstanbul’a dair sosyal, çevresel, yaşamsal, nüfus ve ulaşım olarak her yönüyle büyük bir külfet, büyük bir problem, büyük bir sorun yumağı olarak görüyor; altını çizeyim. Saatlerce Kanal İstanbul’u anlatırım. Bu, bir emlak projesidir. ‘Araziyi tanıdıklarına sat, sonra burayı imara aç, birileri para kazansın’ projesidir. Ama İstanbul’a büyük bir külfettir, büyük bir zarardır. En az 2,5-3 milyon daha ilave nüfus demektir. Böylesi bir nüfusu, böyle bir yapıyı İstanbul’un kaldırma şansı yoktur.”

‘İstanbul dünyanın en ucuz, kendi insanına en pahalı şehri’

Ülkenin büyümesinin apartmanlaşmadan değil, üretimden geçtiğini ifade eden İmamoğlu, “Siz de üretimin aracılarısınız. Tarım, sanayi, tüketici arasındaki aracılarsınız. Çok akılcı, çok derin ve geleceği düşünerek hareket etmeliyiz. Memlekette meslek kalmadı. Ben, binlerce konut üretmiş adamım. Ben, şantiyeleri bilirim, konut işini bilirim. Üç kuşak inşaatçı bir ailenin evladıyım. Böyle inşaat sektörü yönetilmez. Bakın, şu an ülkenin geldiği durum; İstanbul dünyanın en ucuz şehri ama kendi insanına en pahalı şehri” dedi.

Son olarak Ekrem İmamoğlu, “Kanal İstanbul meselesini anlamanızı arzu ederim. Kanal İstanbul meselesini anlamanızı isterim. Talep etmeniz halinde, teknik, bilimsel, şehircilikten anlayan, doğadan anlayan, su biliminden anlayan Mehmet Bey, yedi sekiz kişiyi buraya getirir. Bütün ortaklarınızı çağırırsınız, dinlersiniz. Alacağınızı alırsınız, almazsınız, dinlersiniz. Talebiniz olursa biz hazırız” ifadelerini kullandı.

Kanal İstanbul’da malikler gizlenmişti

Kanal İstanbul manzaralı Yenişehir Rezerv Yapı Alanı ilk üç etap planlama sahası imar uygulaması askı tutanağı, 17 Ocak’ta İstanbul Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü tarafından yayımlanmıştı. 3194 sayılı İmar Yasası’nın 18. maddesi yoluyla imar uygulaması yapılmasına Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi’nden itiraz gelmişti.

İmar uygulamasına alınan parsellerden yüzde 45’e kadar “Düzenleme Ortaklık Payı” (DOP) kesilebileceğini belirten TMMOB Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi, Kanal İstanbul projesi için hazırlanan askı tutanağına ‘Tapuda hisseli yaptığınız kişilerin kimliklerini diğer maliklerden neden saklıyorsunuz? Kimlere özel imar verilecek?’ diyerek itiraz etmişti.

Kanal İstanbul’dan 44 dönümlük arazi

Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed El Sani’nin annesi Şeyha Moza’nın, talan ve ranta sebep olacağı gerekçesiyle tepki çeken Kanal İstanbul güzergâhından 44 dönüm arazi satın aldığı ortaya çıkmıştı.  Erdoğan da Katar emirinin annesinin arsa almasıyla ilgili, “Katar Emiri’nin annesinin ülkemizden gayrimenkul satın almasına mani yasal olarak herhangi bir şey söz konusu mu” demişti.

Arazi satışları, imar planı değişikliği gibi birçok tartışmaya neden olan Kanal İstanbul projesinde askıya çıkan imar planlarına göre bazı bölgelerden arsa alan “şanslı” kişilere 15 kat imar izni çıkmıştı. Söz konusu azınlık dışında kalanlara ise 3 kat imar izni verilmişti. Bu değişiklik sonrası “15 kat izin çıkan yerleri Katarlılar mı aldı” sorusu gündeme gelmişti.

Kanal İstanbul güzergâhında arsa alan isimler arasında Hazine ve Maliye eski Bakanı Berat Albayrak, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imam hatip lisesinden arkadaşı Aziz Torun, 17/25 Aralık operasyonlarında tartışılan eski Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Erdoğan Bayraktar gibi isimler bulunuyor.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.