Ekolojiİklim KriziManşetUncategorized

Kanada’da şiddetli yağışlar, orman yangınlarıyla mücadelede soluk aldırsa da sel riski getiriyor

0
orman yangını

Kanada’nın batısında başlayan şiddetli yağışların, bölgede haftalardır devam eden rekor düzeydeki orman yangınlarıyla mücadelede bir kırılma noktası olması umut ediliyor. Öte yandan uzmanlar, sağanak yağışın felaketle sonuçlanabilecek sellere ve yıldırımlardan kaynaklanan yeni yangınlara yol açabileceği konusunda uyarıyor.

Alberta eyaletinde 5 Mayıs’tan bu yana devam eden orman yangınları, halihazırda 945 bin hektardan fazla alanı küle çevirerek, 2019 yılının aynı döneminde kaydedilen 615 bin hektarlık alanı etkileyen yangınları geride bıraktı ve kayıtlardaki en şiddetli yangın sezonunun başlangıcı oldu.

Bölgede şu ana dek çıkan 512 orman yangınından 81’i halen devam ederken, 23 yangının henüz kontrol altına alınmadığı bildirildi. Alberta’da şu anda tahliye emirleri altında 10 bin kişi bulunuyor.

Alberta’daki yetkililer, hafta sonu boyunca etkili olan ve ilerleyen günlerde devam etmesi beklenen serin ve yağışlı havanın, bir nebze rahatlama getirebileceğini söylüyor.

orman yangını

‣ İklim krizi: Kanada’daki orman yangınlarının tüm yaz devam edeceği tahmin ediliyor

‘Nemin artması itfaiyecilere avantaj sağlıyor’

The Guardian‘ın aktardığına göre, Alberta Orman Yangını Dairesi yetkililerinden Christie Tucker, “Bu, yangınlarla mücadele eden itfaiyeciler için bir dönüm noktası olabilir,” diyor ve haftalarca şiddetli yangınlarla mücadele ettikten sonra biraz yağmur görmenin herkesi rahatladığını ekliyor. Tucker, “Yağmur, daha düşük sıcaklıklar ve daha yüksek nem bölgenin çoğunda etkili oldu. Bu faktörler, itfaiyecilerin orman yangınlarıyla mücadelede mesafe katetmesine yardımcı olacak” diye belirtiyor.

Yağmurların yanı sıra, daha düşük sıcaklıklar ve bitki örtüsündeki nem oranının artması, itfaiye ekiplerine alevleri kontrol altına alma noktasında avantaj sağlıyor.

“Bu büyüklükteki yangınlar elbette birkaç günlük yağmurun ardından söndürülemez” diyen Tucker, 17 teşkilattan yaklaşık 3 bin itfaiyecinin yanı sıra Kanada ordusundan 400 askerin de yangınlarla mücadele için görevlendirildiğini sözlerine ekliyor.

orman yangını

‣ Kanada’da acil durum: Alberta’daki 110 yangında 43 bin hektar orman küle döndü

‘Yıldırım düşmesi, yeni yangınlar başlatabilir’

Kanada Çevre ve İklim Değişikliği Dairesi hafta ortasına kadar eyaletin batı kesimlerine 75 milimetreye kadar yağmur düşebileceğini belirtiyor.

İlkbaharda Kanada’da, yaklaşık olarak Antalya büyüklüğündeki 2 milyon hektardan fazla alan yandı. Yangınların büyük bir kısmı Alberta ve Saskatchewan‘da görülürken, British Columbia‘da ortaya çıkan yeni yangınlar toplam sayıyı hızla artırıyor.

British Columbia ve Alberta’daki itfaiye yetkilileri, şiddetli yağışların yağmurun yanı sıra yeni yangınları tetikleyebilecek gök gürültülü fırtınalar ve şimşekler getirebileceği konusunda uyarıyor.

Bu hafta başlarında doğu British Columbia için şiddetli gök gürültülü fırtına uyarıları yayımlandı. Kootenay milli parkındaki 250 hektardan büyük bir alana yayılan yangın da bu alanda yer alıyor. Kanada Parklar Dairesi, geçen hafta bir yıldırım düşmesiyle başlayan yangının hâlâ kontrol altına alınamadığını ve ekiplerin söndürme çalışmaları için var gücüyle çalıştığını aktarıyor.

orman yangını

‘Sel ve heyelanlara karşı dikkatli olunmalı’

British Columbia’daki Nehir Tahmin Merkezi, geçen haftaki sıcak koşulların dağlardaki kar örtüsünün erimesini hızlandırdığına dair uyarıda bulunarak eyaletin doğu-orta kesimlerinin çoğu için sel uyarıları yayımladı. Nehirlerdeki su miktarının artmasıyla, sel ve heyelanlara karşı dikkatli olunması gerektiği bildiriliyor.

Uzmanlar, orman yangınlarının toprağı yakarak toprağın suyu emmesini engelleyebileceği konusunda uyarıyor. Yanan alanlara şiddetli yağmurlar düştüğünde, su arazinin üzerinden akıp nehirlere karışarak sellere veya heyelanlara neden oluyor.

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.