Kanada’da 800 yıllık tohumdan Kabak ürettiler

http://www.zmescience.com/science/archaeology/squash-species-variety-19112015/

http://www.zmescience.com/science/archaeology/squash-species-variety-19112015/

Kanada’da İlk Uluslar’daki (Kanada’da İnuit ya da Metis olmayan yerli halka verilen isim) arkeolojik kazılarda başka buluntularla birlikte 800 yıllık küçük bir çanak da bulundu. Araştırmacılar çanağın içinde soyu tükendiği var sayılan bir tür dev kabak tohumu buldular. Fakat şimdi bu tohumlar sayesinde bu tür tekrar canlandırıldı.

47

Burada oldukça karışık bir bilim uygulandığını düşünebilirsiniz fakat tohumlar sadece doğal şekilde korunmuş durumdalar. Hepsi değil ancak bazı tohumlar hâlâ canlı. Canadian Mennoite Üniversitesi’nden öğrenciler bu tohumlardan başarılı şekilde bir tane dev kabak yetiştirdiler ve burada durmuyorlar. Yeni ürettikleri tohumlardan daha fazla dev kabak yetiştirmek istiyorlar.

Winnipeg’deki araştırma bahçesi koordinatörü Brian Etkin bunun önemli bir başarı olduğunu söylüyor.

Gete Okosomin

48

Bu kabak büyük bir topluluğun bir kabilesini temsil ediyor ve bu topluluk içindeki herkesin yurttaş oldukları üzerinden bir yeri ve yiyeceğe erişim hakkı var.” diyor Etkin ve ekliyor;

“Geçen on yıllarda ürettiğimiz tarım ürünleri ve sebzelerimizin çeşidini dramatik bir şekilde azalttık. Marketlerde bulabilecekleriniz (hatta yerel çiftçi pazarlarında) daha önceden yetiştirdiklerimizin sadece küçük bir bölümü. Bu kötü bir şey olmak zorunda değil çünkü daha verimli türler üzerinde odaklandık fakat fark etmeye başladık ki bitki çeşitliliğini tehlikeli derecede kaybetmeye başladığımızı fark ettik. Birçok grup şimdilerde unutulmuş olan çeşitliliği canlandırmaya ya da getirmeye çalışıyor.”

Bu türe “Gete Okosomin” ismini verdiler. Nasıl tercüme edildiğine bağlı olarak kabaca bir tercümesi “Sahiden harika eski kabak (Really Cool Old Squash)” ya da “Büyük eski kabak (Big Old Squash)” şeklinde.

Apaçık ki, tohumları çanağın içine kim koyduysa bu kadar geç kullanılmasını beklemiyordu fakat geç olması hiç olmamasından daha iyi. Onlara şükürler olsun ki bu kabak türü yok olmayacak. Kim bilir bu durumda daha kaç tane bitki türü bulunmakta.

 

Haberin İngilizce Orjinali

Haber: Mihai Andrei

Yeşil Gazete için Çeviri: Ali Serdar Gültekin

(Yeşil Gazete, Zmescience.com)

Ali Serdar Gültekin
Ali Serdar Gültekin
Makine mühendisi, mesleğini sever ama işini pek yapamaz. Bir fabrikada, ismi lazım değil, iliklerine kadar sömürülür. Yeşil Gazete’de gönüllü çevirmendir ve fırsat buldukça ondan bundan içerik üretmeye çalışır. Fotoğraf makinesini kaybedene kadar sokak ve eylem fotoğrafçılığı yapmıştır. Bisiklet ve kent kültürü ilgi alanıdır, bir de fırsat buldukça gezer.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR