DünyaManşet

Kaliforniya’da plastik torba yasaklanıyor

0

ABD’nin Kaliforniya eyaletinde tek kullanımlık naylon torbalar eyalet çapında yasaklanıyor.

Eyalet meclisinden geçen ve Vali Jerry Brown’un imzasıyla onaylanan yasanın yürürlüğe giriş tarihi önümüzdeki Temmuz ayı olarak belirlendi.

Plastic-bag-man

Plastik torba üreticileri ise isyanda; Temmuz 2015’de yürürlüğe girecek yasanın iptali için referandum yapılması talep ediliyor.

Yasağı eleştiren çevreler plastik sektöründe binlerce kişinin işinden olacağını söylüyor.

Vali Jerry Brown ise yasağa verdiği onayı savundu ve ”Doğru yönde bir adım atıyoruz. Bu yasa plajlarımızı, parklarımızı ve hatta okyanusun enginliklerini kaplayan naylon kirliliğini azaltacak.” dedi.

Wal-Mart ve Target gibi büyük süpermarketler için Temmuz 2015 tarihi belirlenirken, daha küçük boyutlu dükkanlara yasağı hayata geçirmeleri için ilave bir yıl daha tanındı.

Plastik imalatçılarının ticaret odası Amerikan İlerici Torba İttifakı’nın başkanı Lee Califf, sektörde işten çıkarmalara yol açmasının yanısıra, naylon yasağının maliyetinin tüketiciye de pahalıya yansıyacağını söyledi.

Geçirilen yasa, marketlerin geri dönüşümlü kese kağıdından torbaları müşterilere 10 sent karşılığında satmasını öngörüyor.
Yasağı savunan çevreci örgütler, tüketicilerin alışverişte devamlı kullanacakları bir çanta ya da fileyi benimseyip ilave bir ücret ödemekten kurtulacağını söylüyor.

ABD’de naylon torbanın yasaklandığı ve aralarında Chicago ve Seattle’ın da bulunduğu 100’ü aşkın ülke var.

Ama Kaliforniya, bunu eyalet çapında gerçekleştirmesi açısından bir ilke imza attı.

(BBC Türkçe/ Yeşil Gazete)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.