Dünyaİklim KriziManşet

Kaliforniya’da iddialı yasa: 2032’ye kadar tek kullanımlık plastikte yüzde 25 düşüş

0

ABD‘nin Kaliforniya eyaleti, tek kullanımlık plastikleri önemli ölçüde azaltmak için iddialı bir yasa çıkardı ve ABD’de bu tür kapsamlı kısıtlamaları onaylayan ilk eyalet oldu.

Kaliforniya valisi Gavin Newsom‘un bugün öğleden sonra imzaladığı yeni yasaya göre eyalet, 2032 yılına kadar tek kullanımlık plastikte yüzde 25’lik bir düşüş sağlamak zorunda.

Ayrıca gıda kaplarında yaygın olarak kullanılan polistireni 2023 yılına kadar yüzde 25 oranında azaltması gerekecek. Üreticiler, eyalet 2032 yılına kadar polistirenin yüzde 65’inin geri dönüştürülmesini sağlayana kadar birkaç yılda bir artan gerekli geri dönüşüm oranlarını karşılayamazsa, malzeme tamamen yasaklanacak.

Satılan veya satın alınan plastik ürünlerin  2028 yılına kadar en az yüzde 30’u da geri dönüştürülebilir olmak zorunda. Eyalet ayrıca bir  “plastik kirliliği azaltma fonu” kuruyor.

Yeni yasaya uymayan herhangi bir kuruluş, günde 50 bin dolara kadar cezayla karşılaşacak.

Yasayı çıkaran eyalet senatörü Ben Allen, “Kaliforniya’nın plastik krizini engellemede ulusa ve dünyaya liderlik etmesinin zamanı geldi. Gezegenimiz bekleyemez” şeklinde konuştu.

Los Angeles Times gazetesinin haberine göre, ekonomik sorumluluğun plastik üreticilerine kalmasını sağlamak ve sektördekilerden çevrecilere kadar tüm ilgililerin taleplerini karşılayan bir dil kullanan bir teklif hazırlamak için çalışan bir ekiple yasa tasarısı üzerindeki müzakereler altı aydır sürüyor.

Yasa, devlet tarafından denetlenecek bir geri dönüşüm programı yürütmek için sektör temsilcilerinden oluşan bir ‘üretici sorumluluk örgütü’ kurulmasını da öngörüyor. Bu kuruluş ayrıca , plastiklerin çevresel ve sağlık üzerindeki etkilerini araştıracak bir ‘kirlilik azaltma fonunu’ desteklemek için yılda 500 milyon dolardan sorumlu olacak.

The Guardian‘ın yorumuna göre Kaliforniya eyaleti, plastik poşet, pipet ve mutfak eşyaları gibi tek kullanımlık plastiklerin kullanımını caydırmak ve mikroplastiklerden kurtulmak için ülkeye öncülük ediyor.

Ekim ayında Vali Newsom, eyaletin “çöp alanlarımızı dolduran atıkları azaltmak ve iklim krizine neden olan zararlı kirleticiler üretmek” için çalıştığını söyleyerek plastik kirliliğiyle mücadeleyi amaçlayan bir yasa paketi imzaladı. Bu yılın başlarında, eyalet başsavcısı, küresel plastik kirliliği krizindeki rollerini inceleyen fosil yakıt şirketlerine yönelik bir soruşturmanın parçası olarak ExxonMobil‘i mahkemeye çağırdı.

ABD dünyanın en büyük plastik kirleticisi.

ABD’de her yıl satılan tüm plastiğin yüzde 10’dan daha azı geri dönüştürülüyor. Bunun yerine, milyonlarca ton plasti ğin önemli bir kısmının yolculuğu çöplüklerde ve  okyanusta son buluyor. Kaliforniya, su yollarından ve sahillerinden plastik kirliliği temizlemek için her yıl 500 milyon dolar harcıyor.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.