Daha önce 22 kez Oscar’a aday gösteren Türkiye sadece 2011’ de Nuri Bilge Ceylan’ ın Bir Zamanlar Anadolu filmiyle ilk dokuz film arasına girebilmişti. Türkiye bu kez Kalandar Soğuğu ile En İyi Yabancı Film dalında Oscar aday adayı olacak.
Tokyo Uluslararası Film Festivali’ nde yönetmen Mustafa Kara’ ya En İyi Yönetmen Ödülünü getiren filmin senaryosunu Bilal Sert ve Mustafa Kara birlikte yazmışlar.
Kalandar Soğuğu 35. İstanbul Altın Lale Film Festivali’nde ulusal yarışmada En İyi Yönetmen, En İyi Erkek Oyuncu, En İyi Görüntü Yönetmeni ve En İyi Kurgu ödüllerini aldı. 2015 Antalya Film Festivali’ nde En İyi Erkek Oyuncu–Uluslararası Yarışma (H. Şişman), En İyi Müzik, Jüri Özel Ödülü, En İyi Kadın Oyuncu–Ulusal Yarışma (N. Yeşilaraz) ödüllerini alan film 2016 İstanbul Film Festivali’ nde de En İyi Yönetmen, En İyi Erkek Oyuncu (Haydar Şişman), En İyi Görüntü Yönetmeni ve En İyi Kurgu ödülleriyle ödüllendirildi.
Yönetmenin kendi köyü olan Karadeniz’ in Maçka, Kuştul- Şimşir köyünde çekimleri tamamlanan filmde kimi tiyatro kökenli, çoğu ilk kez kamera karşısına geçen oyuncular rol almış. Kalandar Soğuğu kendini ispat etme, mesaj verme kaygısı gütmeyen bir film. Diyaloğun çok az olduğu uzun sessiz sekanslarla sakince akıp giden filmde nineden çocuklara bütün oyuncular mekânın gerçekliğini hissettiren bir oyunculuk sergilemişler.
https://youtu.be/uNWiMsw9sKo
Yönetmen Mustafa Kara bir söyleşide “gücünü gerçeklikten alan bir film yapmak istedim” diyordu ve bence bu gerçekliği beyazperdeye hakkını vererek aktarmış. Başrolde Karadeniz’ in büyüleyici, masalsı atmosferi var. Yönetmen, bu atmosferde insanın kentte-kırda, hangi coğrafyada yaşarsa yaşasın, binlerce yıldan beri neredeyse hiç değişmeyen kadim yazgısını; hemen yanı başındaki insana kendini anlatamama, anlaşılamama meselesini, ideallerinin peşinde giden, tutunamayan bir adamın, Mehmet’ in hikâyesiyle izleyene hissettirebilmiş; Doğu Karadeniz’ in yabanıl doğasında, taşra yoksunluğunu-yoksulluğunu bol acılı bir drama dönüştürmeden, gerçeklikten koparmadan filme aktarmış.
Sisler içerisindeki Karadeniz’in bir dağ köyünde, küçük ailesiyle yaşayan Mehmet, cahilliğin gölgesinde bir yandan geçimini birkaç hayvanla sağlamaya çalışırken alacaklıların kapıda beklediği borç içindeki ailesini düze çıkarmak için dağın en tepesinde büyük bir tutkuyla altın arayacak kadar hayalperest biri. Çabaları artık gitgide umutsuzluğa dönüşürken, aldığı yeni bir haber Mehmet’i Artvin’de gerçekleştirilecek olan boğa güreşlerine sürükler.
…İnsanın ve doğanın derinliklerine inerek, oradaki esrarlı şiirsel ortaklığı görünür kılmaya çalışan film bazen ıssız doğanın ortasında yalnızlığın, yoksulluğun yakıcı atmosferine dokunuyor bazen de nefis bir pastoral senfoni sunuyor seyirciye…
Maçka’ nın çılgın yeşiline yağan yağmurun gölgesinde, yanan ateşin başında toplanıp ninenin anlattığı hikâyeleri dinleme anındaki düşsel dünya ile dışarıda yağan yağmur altındaki yoksulluk gerçeğinin içiçe hali beni bir an için çocukluğumun elektrik ışığından yoksun gaz lambalı uzun, soğuk gecelerine götürdü.
Hollywood sineması tarzı, ticari şansı olan popcorn filmlerin çok rahat salon bulabildiği günümüz Türkiye’ sinde Kalandar Soğuğu da salon problemi yaşıyor. Mustafa Kara’ nın Türkiye sineması için umut vaat eden bir yönetmene dönüştüğü ikinci filmi olan, sıradan bir yaşam mücadelesi gibi görünen bir hikâyenin arka planında, dokunaklı bir hayatın, inceden inceye örülen bir mücadelenin ve doğa, insan, hayvan ilişkisinin naif bir portresi çizildiği yaklaşık iki buçuk saatlik Kalandar Fırtınası 16 Eylül’ de sınırlı sayıda kopyayla gösterime girebildi.
Şansı ve gişesi bol, yolu açık olsun.
Haber: Ercüment Gürçay
(Yeşil Gazete)