ManşetTürkiyeUncategorized

Kaftancıoğlu davası 18 Temmuz’a ertelendi: ‘Hukuk sistemine geçmiş olsun’

0

CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu’nun, altıyıl önceki tweet’leri nedeniyle 17 yıla kadar hapis talebiyle yargılanmasına başlandı. Reddi hâkim talebi reddedilen Kaftancıoğlu’nun ek süre istemi de uzun tartışmalar sonucu kabul edildi. Dava 18 Temmuz’a ertelendi

‘Cumhurbaşkanına hakaret, Türkiye Cumhuriyeti devletini alenen aşağılama, halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmek ve terör örgütü propagandası yapmak’ suçlamalarıyla hakkında dava açılan CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu bugün hâkim karşısına çıktı. 17 yıla kadar hapisle yargılanan Kaftancıoğlu’na destek amacıyla yüzlerce kişi de ‘Hak, hukuk, adalet’ sloganlarıyla İstanbul Adliyesi’ne geldi. Mahkeme heyetinin, Kaftancıoğlu’na savunma için ek süre verilmemesi tartışmalara neden oldu. Verilen aranın ardından savunma için ek süre verilmesi kararlaştırılarak, dava 18 Temmuz’a ertelendi. Kaftancıoğlu duruşma salonundan alkışlar eşliğinde çıktı. Kendisine “Geçmiş olsun” diyenlere Kaftancıoğlu “Hukuk sistemine geçmiş olsun” yanıtını verdi.

İstanbul’da 31 Mart’taki seçimi Ekrem İmamoğlu’nun kazanmasının ardından, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu’nun Berkin Elvan’ın ölümü, Gezi Parkı eylemleri ile yolsuzluklara yönelik yıllar önce attığı tweetler yargının radarına girmişti. Kaftancıoğlu’nun avukatları, iddianamede delil olarak gösterilen sosyal medya paylaşımları arasında, sahte tweetler de bulunduğuna dikkat çekti.

Avukatlar salon dışında kaldı

Canan Kaftancıoğlu duruşmasına sadece avukatı Fikret İlkiz, milletvekilleri ve sarı basın kartı sahibi gazeteciler alındı. Aralarında Eşber Yağmurdereli’nin de bulunduğu çok sayıda avukat salonun dışında kaldı. Kaftancıoğlu’na savunma için ek süre verilmezken, reddi hâkim talebine ilişkin karar verilmeden duruşmaya devam edildiği için mahkeme salonunda tartışma çıktı. Hâkimin, avukatların duruşma düzenini bozduğunu iddia ederek salondan çıkarılacaklarını söylemesi de tepki çekti. Söz almadan konuştuğu gerekçesi ile avukat Ömer Kavili salondan çıkarıldı.

Karşı tarafın avukatı ise Kaftancıoğlu’nun tweetlerine ilişkin açıklama yaptığını ve fikrinin değişmediğini söylediğini belirtti. Avukat, reddi hakim talebinin de reddedilmesini istedi. Savunma avukatı, “Müşteki makamı iddia makamının yerine geçmiştir, katılma talebi konusunda neden bizim görüşümüzü almadınız? Usül olarak hatadır, kanun nezdinde yok hükmündedir” dedi.

Kaftancıoğlu: Suçlamaları asla kabul etmiyorum

Duruşma sonrası açıklama yapan Kaftancıoğlu şunları söyledi: “Bu sıcağın altında destek için gelenlere teşekkür ediyorum. Herkesin yapacağı daha önemli işleri varken bu davada biz bir araya gelmek zorunda kaldık. İddianamelerdeki suçlamaları asla ve asla kabul etmiyorum. 31 Mart başarısından hemen sonra suçlanıyorum. Yıllar sonra söylemlerimin dava konusu olmasının tek bir sebebi var; biz mevsimi başlıyor. Toplumsal olaylara ilişkin tepki vermemden daha doğal bir şey olamaz. İstanbul’dan yanan umut ışığı birilerini rahatsız etti. Soruşturma dosyası İl Başkanı olmamdan hemen sonra, iddianame 31 Mart’tan sonra hazırlandı. 23 Haziran seçimlerinin hemen ardından hâkim karşısına çıktım. Tüm hukuki haklarımı sonuna kadar savunacağım. Ek süre talep ettik. Her ne kadar zorlansak da… Yine yargı hızlı çalışarak 18 Temmuz’a gün verdi. Ben bu yüzden bu mevsime ‘biz mevsimi’ diyorum.”

Canan Güllü: Kadının her başarıdan sonra balyoz yemesinden bıktık

Duruşmaya katılan Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Canan Güllü  şu değerlendirmeyi yaptı: Çok kalabalık bir izleyici grubu duruşmayı izledi. Saraylar yaptırdık, adliyeleri genişlettik ama bu duruşmada da mekansal alan yetersiz kaldı. Buram buram terleyen, kapısından içeriye girilmeyen dar duruşma salonlarında bu kalabalığa hizmet edemeyen bir sistem karşımızdaydı. Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu olarak burada bulunmamızın nedeni, kadının karar mekanizmalarında yer alması yönünde gayret gösteren bir kadın siyasetçinin altı yıl önce attığı tweet’ler nedeniyle 31 Mart sonrası yargılama konusu haline getirilmesiydi. Bu durumu kabul etmiyoruz. Madem ki suç teşkil ediyor bu paylaşımlar, altı yıl önce de suçtu. Altı yıl sonra suç olarak kabul edilmesinin arkasında 31 Mart seçimlerini kazanmak mı gerekiyor? Biz Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu olarak kadınların karar mekanizmalarında kazandığı her başarının arkasından bir balyoz yemesinden bıktık.

Tanrıkulu: Kazanılmış seçimin hesabını soruyorlar

Sezgin Tanrıkulu soruşturmanın açıldığı ve iddianamenin hazırlandığı  tarihlere dikkati çekerek, ” Bütün bu tarihler ve iddianamenin içeriği sonuçta bu yargılamanın adil ve dürüst yapılmayacağını ortaya koydu. Bugün heyet de ilk başta ek süre vermeyerek, sonra da süre vererek tutumunu ortaya koydu. Bu dava siyasi bir davadır. Dava, 6 yıl önceki suç konusu olmayan tweetler nedeniyle açılmıştır. Amaç İstanbul’da kazanılmış seçim şahsında Canan Kaftancıoğlu’ndan hesap sormaktır. Ama başaramayacaklar” diye konuştu.

Ağbaba: Parti olarak Kaftancıoğlu’nun arkasındayız

CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba da şunları söyledi: “2011 yılından beri milletvekiliyim. Maalesef sürekli adliyelerdeyiz. Yargılamaları saray hâkimleri tarafından yapılıyor. Ortada suç yok, 6-7 yıl önce atılan tweet var. Muhalefeti susturma yönelik bir hareketle karşı karşıyayız. Maalesef hâlâ FETÖ’yü kötü kopya ederek yargılamalar devam ediyor. Hafta başı Silivri’de Gezi Davası izledik. Oradaki kepazeliklerin bir yansıması da burada. CHP’yi susturmaya çalışıyorlar. Bugün de hukukun yanında yer almaya devam edeceğiz. Saray’ın adliyesi, hâkimleri CHP’yi, Canan Kaftancıoğlu’nu susturamayacak. Parti olarak da Canan Kaftancıoğlu’nun arkasındayız.”

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.