Hayvan HaklarıManşet

Kafessiz Türkiye’den Starbucks’a çağrı: Hayvanlara kafeslerde eziyet etme

0

Kafessiz Türkiye, kahve zinciri Starbucks‘ın Türkiye şubesinde kafes yumurtası kullanımının sona erdirilmesi için imza kampanyası başlattı.

Kahve zinciri markasının Çin ve Brezilya’da kafes sistemini terk edeceği belirtilen açıklamada “Starbucks Türkiye’ye daha kötüsünü layık görmemeli. Benimsediği standartları Türkiye’de de uygulamalı” çağrısı yapıldı.

Starbucks’ın sıradan bir kahve zinciri olmadığı belirtilen açıklamada “Tam tersine, birçok konuda duyarlı ve sürdürülebilirlik iddiasında olan; çağı yakalamaya çalıştığını söyleyen bir marka. Ancak Starbucks, Türkiye’de tedarik zincirindeki yumurtacı tavukların çektiği eziyete hiçbir duyarlılık göstermiyor” denildi.

‘Ürünlerin çoğunda eziyet gizli’

Starbucks’ın servis ettiği ürünlerin pek çoğunda (örneğin kekler, kurabiyeler ve hamur işlerinde) eziyet gizli olduğu belirtilen açıklamada şu bilgiler paylaşıldı:

“Starbucks, hayvanları daracık ve pis kafeslere hapseden tesisler ile çalışmaya devam ediyor. Bu kafeslerdeki yaşamı hayal etmek bile insana acı veriyor. Her gün uyandığınızda yalın ayaklarınızın demir tellere bastığını hayal edin. Ayak parmaklarınızın tellerin arasına sıkışmaktan büzüldüğünü… Kafes o kadar dar ki ne kollarınızı açmak mümkün ne de yerde uzanmak. Sürekli tellere sürtünmekten cildiniz kızarmış, sızlıyor. Ömrünüzde bir nefes bile temiz hava soluyamıyorsunuz. Kafesinizdeki hayvanlar stresten sizi gagalamaya başlamış ve kaçacak hiçbir yeriniz yok. Size ayrılan alan, bir A4 kağıt boyutunda. Starbucks tedarik zincirindeki bir tavuk için ‘hayat’ bundan ibaret.”

‘Starbucks Türkiye çağın gerisinde’

Türkiye’de Caffe Nero, Aslı Börek, Divan Grubu, Krispy Kreme, Burger King ve Popeyes gibi markaların kafes sistemini terk ettiği belirtilen açıklamada “Starbucks ise Türkiye’de hayvan eziyetini desteklemekte ısrarcı” denildi. Açıklamada şunlar belirtildi:

“Starbucks’ın Türkiye’de 400’den fazla mağazası var. Bunların hepsi bulundukları şehirlerin en pahalı yerlerinde. Mağazaların dekorasyonuna çok özenildiği ve buna büyük kaynakların ayrıldığı ortada. Kendi kimliğini de bu doğrultuda çağdaş bir marka olarak anlatmaya çalışıyor. Ancak hayvan eziyetine göz yuman bir markanın çağın gerisinde olduğu açıktır.”

Change.org üzerinden başlatılan kampanyaya şu ana kadar 335 binin üzerinde kişi imza verdi.

You may also like

Comments

Comments are closed.