ManşetTürkiye

Kadriye Ortakaya için HDP’den Milli Savunma Bakanı’na soru önergesi

0

HDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan, Suruç sınırında askerler tarafından başından vurularak öldürülen Kadriye Ortakaya’ya ilişkin Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz’a “Askerlere öldürme emrini Bakanlığınız mı vermektedir?” diye sordu.
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili Pervin Buldan, Suruç sınırında askerler tarafından başından vurularak öldürülen Kadriye Ortakaya’ya ilişkin soru önergesi verdi.

4 Kadriye Ortakaya

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz tarafından yanıtlanması istemiyle verilen soru önergesinin gerekçesinde Urfa Valiliği’nin Ortakaya’nın ölümüne ilişkin askerin sorumlu olmadığını gündeme getirdiği belirtilerek ” Kadriye Ortakaya’nın kafasından vurulduğu, 2 arkadaşlarının da bacaklarından yaralandıklarını gördüklerini ve mahkemelere bu konuda şahitlik yapabileceklerini söylemişlerdir” denildi.

Buldan, Bakan Yılmaz’ın yanıtlaması istemiyle şu soruları sordu:

  • Görgü tanıklarının ifadelerinden de anlaşılacağı üzere Kadriye Ortakaya, Türk askerleri tarafından hedef gösterilerek açılan ateş sonucu hayatını kaybetmiştir. Türk askerlerinin açıkça hedef göstererek yaşam hakkını sona erdirmek konusunda tereddütte düşmemeleri ve sınırı geçmek üzere iken öldürülenlerin sayısının giderek artması da düşünüldüğünde askerlere öldürme emrini Bakanlığınız mı vermektedir?
  • Kadriye Ortakaya, 25 gün boyunca Suruç ta halkın gerçekleştirdiği nöbet eylemine katılmıştır. Topraklarını İŞID zulmünden dolayı terk etmek zorunda bırakan Kobani’li kadınlara çocuklara yardım etmek için uğraşmıştır. Devam eden İŞİD barbarlığına karşı Kobani halkına yardım etmek amacıyla sınırı geçmek istemiştir.
  • Orada bulunan askerler bu durumu gayet iyi bilmektedirler. Onun bu insani tutumuna karşı askerlerin onu öldürmek istemeleri kamuoyunda Türkiye Cumhuriyetinin İŞİD’e verdiği desteğin bir sonucu olarak değerlendirilmektedir. Bakanlığınızın bu konudaki düşüncesi nedir?
  • Kadriye Ortakaya’nın öldürülme nedeni nedir? Olayın faili olan asker hakkında herhangi bir soruşturma başlatılmış mıdır? Başlatılmışsa ne aşamadadır? Başlatılmamışsa nedeni nedir?
  • Bu tür uygulamaların çözüm sürecinin hassasiyetine zarar verdiği ve vereceği bu nedenle bu tür eylemleri gerçekleştiren kamu görevlileri hakkında etkili soruşturmalar yürütülmesi gerektiği düşünüldüğünde failler hakkında Bakanlığınızca nasıl bir tutum izlenmektedir?

(Imc.tv)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.