KadınManşet

‘Kadınları yok sayanlara oy yok’

0

Kadın Koalisyonu, bugün bir açıklama yaparak kadınları yok sayan ve toplumsal barışı tehdit edenlere oy vermeyeceklerini vurguladı. Peki kadınların gündelik hayatını belirlediği politikalara kadınlar eşit olarak katılabiliyor mu?

2108250426

‘Varlığımıza kast edenlerden demokratik yollarla hesap soracağız’

Kadın Koalisyonu, yerel seçim çalışmalarında siyasi partilerin ” yerel yönetimlerde cinsiyet eşitliğini hedefleyen hangi düzenlemelere yer verdiklerine, katılım hakkını hayata geçirecek neler getirdiklerine, kadınların katılımı için ve katılımlarının önündeki engelleri kaldıracak hangi düzenleme ve önerilerinin olduğuna, ayrımcılığa uğrayanların katılımına dair neler vadettiklerine  ve kampanyaların cinsiyetçi unsurlardan arındırıp arındırmadıklarına baktıklarını” belirterek şöyle dedi:

“Seçimler, büyük iktidar paylaşımlarının, ittifaklarının savaş meydanı haline getirilirken kadınlar, mülksüzler, iktidarın ayırdığı “ötekiler” de hayatın dışına atılıyor. Kadınları yok sayan, eşit bireyler değil, iktidarlarının hizmetkârları olarak gören, her türlü şiddetle varlıklarına kasteden, toplumsal barışı tehdit eden, tüm bunlara destek veren, sessiz kalan hiçbir siyasi partiye ve adaya oy vermeyeceğiz. Özgürlüğümüze, varlığımıza, hayatımıza kastedenlerden tüm demokratik araçlarla hesap soracağız.”

Yerel seçimde eşitlik mi dediniz?

Kadın Koalisyonu’nun verilerine göre, Yerel seçimlerde oy pusulasında  yer alacak belediye başkan adaylarının sadece yüzde 3,3’ü kadınlardan oluşuyor.HDP ve BDP’nin eşbaşkan sistemiyle  bu oran yüzde 6,8‘e çıkıyor. Kadın Adayları Destekleme Derneği (KADER) Başkanı Çiğdem Aydın da  AKP yüzde 1, CHP yüzde 4 , MHP ise yüzde 3 oranında kadın aday gösterdiğini açıklamıştı. HDP‘nin oy pusulasında ismi yer alacak 232 belediye başkanı adayından 50’si, yani yüzde 21,5’i kadın. Bu 50 kadın adaya ek olarak 119 kadın eşbaşkan adayı var. Kadın aday kotasına en çok yaklaşan parti olan HDP’nin İstanbul yerel seçimlerinde yarışa girdiği bir bölge ise özellikle dikkat çekiyor: Belediye Başkan adayının yanı sıra 11 meclis üyesi adayının da kadın olduğu Adalar ilçesi.

unnamed (1)

Adalar’da oran %100!

Adalar Belediye Başkan Adayı Kayuş Çalıkman Gavrilov ve meclis üyesi adaylarının katılımıyla HDP bugün Büyükada’da son seçim toplantısını yaptı. Yağmura inat epey şenlikli geçen toplantıda Yeşil Gazete ekibinden Savaş Çömlek‘in belirttiğine göre HDP seçim sonucunu beklemeden zaferini ilan etti, adaylar asıl başarının güleryüzlü ve barış dolu bir kampanya yürütmek olduğunu dile getirdiler. Belediye Başkanı adayı Çalıkman konuşmasında, Ermenice, Kürtce ve Rumca cumlelerle baris mesajı verdi.

 (Yeşil Gazete)

More in Kadın

You may also like

Comments

Comments are closed.