TürkiyeKadınManşet

Kadınlar 8 Mart’ta yurdun dört bir yanında patriyarkaya karşı meydanlarda!

0
Fotoğraf: Meltem Ulusoy / csgorselarsiv.org

8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ne bir gün kala kadınlar erkin onlardan aldıklarını geri almak için, patriyarkaya, heteroseksizme, iktidara ve bütün erk yapılara karşı feminist mücadelede kazanımlara yenilerini katmak için kadınları sokağa çıkıyor.

Birçok farklı şehirde gerçekleştirilen yürüyüşler, Taksim’de de Fransız Kültür Merkezi önünden başlatılarak İstiklal Caddesi boyunca sürdürülüyor.

8 Mart’ın simgesi: Feminist Gece Yürüyüşü

8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde düzenlenen ve bu sene 20. gerçekleştirilecek Feminist Gece Yürüyüşü Beyoğlu‘ndaki Fransız Kültür Merkezi önünde saat 19.30’da başlayacak. Son senelerde İstanbul Valiliği tarafından yasaklanan ve bu nedenle polisin sert müdahalesiyle karşı karşıya kalan kadınlar İstiklal Caddesi boyunca ellerinde feminist mücadele bayrak ve patriyarkaya karşı yazılı dövizleriyle yürüyorlar.

Ancak İstanbul Valiliği tarafından yapılan açıklamaya göre bu sene de 8 Mart’a yasaklar getirildi. Valilik tarafından yapılan açıklamada 2911 sayılı Toplantı ve Yürüyüşleri Kanunu ve 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu uyarınca toplantı, yürüyüş, basın açıklaması, oturma eylemi, stant açma, çadır kurma, bildiri dağıtma vb. eylemlere müsaade edilmeyeceğini bildirdi.

Ankara’da ise yürüyüş Madenci Anıtı’ndan Sakarya Caddesi’ne doğru saat 19.30’da Feminist Gece Yürüyüşü gerçekleştirilecek.

İzmir’de de kadınlar seslerini saat 18.00’da Alsancak Kıbrıs Şehitleri Caddesi Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde toplanarak duyuracaklar.

Bursa’da ise kadınlar 8 Mart’ta erkek/devlet şiddetine, krize, yoksulluğa karşı dayanışmaya 18.00’da Fomara Meydanı’ndan başlamak üzere Kent Meydanı’nda yürüyerek karşı çıkacaklar.

Çanakkale’de ise kadınlar Feminist Gece Yürüyüşü’nü saat 18.00’de Golf Aile Çay Bahçesi’nde toplanıp İskele Meydanı’nda yürüyerek gerçekleştirecek. Kadınlar günler öncesinde pankart hazırlıklarına başladılar.

Antalya Kadın Platformu ise yarın saat 18.15’te Attalos Heykeli önünde buluşarak basın açıklaması gerçekleştirdikten sonra erkin dayatmalarına karşı yürüyerek seslerini duyuracaklar.

Aydın’da ise kadınlar 19.30’da Feminist Gece Yürüyüşünü Sevgi Yolu’nda gerçekleştirecekler. “Söyleyecek sözümüz, değiştirecek gücümüz var’ diyen kadınlar “Peki sen 8 Mart’ta neredesin?” diye soruyorlar.

Balıkesir’de ise kadınlar “8 Mart’ı var eden tüm kadınların coşkusuyla, tarihsel bir başkaldırının mirasçıları olarak yürüyoruz” diyerek Toplu Taşıma Merkezi’nde toplanacaklar. Kadınlar 17.00’da Ali Hikmet Paşa Meydanı’na yürüyüş ve basın açıklaması gerçekleştirecekler.

Eskişehir’de ise kadınlar yoksulluğa, şiddete ve nefrete karşı 18.30’da Espark Bağlar Kapısı’nda toplanacaklar.

Bodrum’da ise 19.00’da Tepecik Cami Meydanı’nda yürüyüş başlatılacak.

Denizli’de ise kadınlar yarın 18.30’da Atatürk Parkı’nda buluşarak “Asla yalnız yürümeyeceksin” diyecekler. 

8 Mart’ta şiddete, yoksulluğa, savaşa karşı Fethiye’de de kadınlar bir araya gelecekler. Yürüyüş 19.00’da FKM önünde başlayarak Özgecan Anıtı’na kadar sürdürülecek. 

Mersin Feminist Gece Yürüyüşü de Kushimoto Sokağı’nda saat 19.30’da gerçekleştirilecek. Kadınlar “Heteropatriyarkayal düzene itaat etmiyor, feminist isyan ile duvarlarınızı yıkmaya geliyoruz” yeniden 8 Mart’ta sokaklarda ve meydanlarda olacaklarını duyuruyorlar.

Kadınlar Feminist Gece Yürüyüşü öncesinde Kadıköy’de toplandı

8 Mart öncesinde dün de binlerce kadın Kadıköy’de bir araya geldi. Son iki yıldır izin verilmeyen yürüyüş için İstanbullu kadınlara çağrıda bulunulan eylemde, İstanbul 8 Mart Kadın Platformu tarafından yapılan basın açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

“Ekonomik krizle beraber enflasyon oranları artmış; temel ihtiyaçlarımız başta olmak üzere her ürüne zam gelirken, barınma, ısınma, beslenme gibi en temel haklar dahi kısıtlanmıştır. Kadınlar elektrik ve doğal gaza gelen zamlarla karanlık ve soğuk evlere, aileye ve şiddet döngüsüne mahkum edilmek isteniyor. Krizin faturasını biz ödemeyeceğiz, ‘devlet babanız ödesin’ diyoruz. “Ev emekçisi kadınlar olarak buradayız, işsiz ve yoksul kadınlar olarak buradayız, Ukrayna ve Suriye’de savaş ganimeti olarak görülen, mülteci kadınlar olarak buradayız. Buradayız; çünkü kazanacağımız özgür ve eşit bir gelecek var! Değiştirecek gücümüz var.”

Rusya’nın Ukrayna işgaline de değinen kadınlar, barış çağrısında bulundular. Ayrıca 6284 sayılı kanunun da eksiksiz uygulanması için, eşit ücret ve eşit iş için talepler yinelendi. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Başkanı Gülsüm Kav ise şu ifadeleri kullandı:

“Bütün eşitsizlikleri durdurana kadar, tam eşit ve özgür yaşayana kadar bu alanları doldurmaya devam edeceğiz, ediyoruz. Tam da bizim kadınların bu kadar mücadele dolu dönemine denk getirerek gece yarısı darbe ile neredeyse yine de tedirgin gücümüzden korkarak sözleşmeden imza çektiler bir gecede. Peki imza çektiler de ne oldu? Şimdi biz size bir şey söyleyeyim mi, geçen yıldan daha muzaffer hissediyoruz kendimizi. Öyle değil mi arkadaşlar. Biz geçen yıldan güçlüyüz. Son günlerde Danıştay Başsavcılığı da İstanbul Sözleşmesi’nden imza çekme sürecinin hukuka aykırı olduğu görüşünü ortaya koydu. Haklılığımız bir kez daha kanıtlandı. Bizce zaten hukuksal olsa da ne önemi var. Biz evrensel olarak kazandığımız özgürlük seviyesinin gerisine gitmeyeceğimiz gibi onu da beğenmiyoruz. Bütün baskı, sömürü ve eşitsizlik biçimlerini ortadan kalktığı bir dünyayı kendi ellerimizle kuracağız’.’

More in Türkiye

You may also like

Comments

Comments are closed.