KadınManşetSivil Toplum

Kadınlar sordu kadınlar cevapladı: Kadınlar hakkında bıkmadan usanmadan konuşan adamlara yeto

0

Kadın Savunma Ağı, polisin engelleme girişimlerine rağmen Mor Mekan’dan Kadıköy Eminönü İskelesi önüne yürüyerek 25 Kasım’a Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’deki yürüyüşe katılım çağrısında bulundu. Kadınlar iskelede Evet-Hayır oyunu oynadı.

Evet ve Hayır yazılı pankartların arasında “İndirim kovalamaktan yoruldunuz mu?“, “Kahve türlerini içebiliyor musunuz” ve “Kadınlar hakkında bıkmadan usanmadan konuşan adamlara ‘Susun artık, yeto’ demek istiyor musunuz” gibi sorulara yanıt vermek üzere yer değiştiren kadınlar “İtaat etmiyoruz, hayatı istiyoruz” dedi.

Kadın Savunma Ağı adına Ceren Barış’ın okuduğu açıklama “Nefes almakta zorlandığımız günlerden geçiyoruz. Her gün yeni bir kadın cinayeti, her gün daha çok yoksullaşmak, her gün yeni bir kadın siyasetçinin, gazetecinin, bilim insanının tutuklanması, LGBTİ+fobinin devlet desteğiyle örgütlenmesi, medeni kanunla kazanılmış haklarımızın gasp edilmeye ve dahası anayasanın kadınların özerkliğini, yasal güvencelerini gasp edecek şekilde düzenlenmeye çalışılması ve saymaktan bıktığımız daha nicesi” cümleleriyle başladı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

‘Her şey bi zıvanadan çıkmaya bakar’

AKP-MHP iktidarı seçimler yaklaştıkça iktidarda kalmak için daha çok saldırganlaşıyor. Kadınlara ve boyun eğmeyen, hakkını arayan her toplumsal kesime karşı bir savaş siyaseti örgütlüyor. Bu saldırganlığa rağmen, erkek şiddetine rağmen, kadınları aile içine hapsetmeye çalışan politikalara rağmen, yasaklara, polis şiddetine, erkek devlet şiddetine rağmen itaat etmiyoruz. Her şey bi zıvanadan çıkmaya bakar. Bize normal diye dayatılan, alışmamız istenen hiç bir şey normal değil! Biliyoruz.

Öyleyse;

Sabahtan akşama kadar çalışıp, kazandığın paranın yola, faturaya, kiraya bile yetmeyeceğini, yaşamak için borçlanmak zorunda kalacağını bilen ama böyle yaşamak istemeyen kadınlara sesleniyoruz.

Evde, işte, aşkta; sürekli incelik beklenen, bakım işi beklenen, duygusal fiziksel her türlü emeği sömürülen, sırtında taşıdığı dünyanın yükünü atıp dünyayı tepe taklak etmek isteyen kadınlara sesleniyoruz.

‘Bir adam‘ın boyuna kadınlara çocuk yapın diye dayatmasını, aile dışında kadınların yok sayılmasını, LGBTİ+’lara karşı sokaklarda cüppelilerin nefret suçu işlemesini kabul etmiyorum’ diyen kadınlara sesleniyoruz.

Sanatçıların, gazetecilerin, politikacıların, Şebnem hocanın tutuklandığı bu ülkede kadın katillerinin sokakta cirit atmasına isyan eden kadınlara sesleniyoruz.

Ülkenin her yerinin kan ve gözyaşına boğulduğu, işçi cinayetlerinin, önlem alınmayan afetlerin, Bartın’ın, Soma’nın kader diyerek geçiştirildiği, hakkını arayanların terörist ilan edildiği bu bozuk düzeni değiştirmeliyiz, diyen kadınlara sesleniyoruz.

‘Sokakta, evde ve maalesef hiç bir yerde güvende değiliz’

Öyle bir ülkede yaşıyoruz ki; sokakta, evde ve maalesef hiç bir yerde güvende değiliz ama birbirimizden aldığımız güçle, dayanışmamızla, mücadelemizle dağları delmeden hepimiz için eşit ve özgür bir hayat kurabiliriz, birbirimizi hayatta tutabiliriz, diyen kadınlara sesleniyoruz.

‘Kadın katillerini koruyan karakolları, mahkemeleri, bakanları biliyoruz’

Milyonlarca kadın, erkek şiddetini engellemeyen, kadın katillerini koruyan karakolları, mahkemeleri, bakanları biliyoruz, ‘Gülistan Doku nerede?‘ diye sormaktan vazgeçemiyoruz, siz iptal etseniz de ‘İstanbul Sözleşmesi biziz” diyoruz.

‘Hapsedilmek istendiğimiz evlerden çıkalı çok oldu’

Hapsedilmek istendiğimiz evlerden çıkalı çok oldu. 20 yıldır bu iktidarın karşısında geri adım atmadık. İran’dan Şili’ye kızkardeşlerimizle ellerimizi birleştirdik. Bu yıl 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü’ne giderken, sabahı-baharı-sandığı beklemeden, itaatsizlik ateşlerimizi yakalım.
İtaat etmiyoruz! Vaatlere, yalanlara, oyalamalara karnınız tok! Çünkü biz hayatı istiyoruz.”

More in Kadın

You may also like

Comments

Comments are closed.