Türkiye’nin çeşitli illerinden kadın örgütleri, “erkek adalet değil gerçek adalet” sloganıyla 22. gününü tamamlayan Adalet Yürüyüşü’ne katıldı. Yürüyüşe, barış aktivisti Pippa Bacca’nın 8 yıl önce katledildiği Gebze’de dahil olan kadınlar, yasa önünde ve hayatın her alanında eşitlik vurgusu yaptı.
Gazete Duvar’dan Aynur Tekin’in haberine göre Adalet Yürüyüşü’nün 22. gününe katılan kadın örgütleri, “erkek adalet değil gerçek adalet istiyoruz” sloganıyla yürüdü. Korteje barış aktivisti Pippa Bacca’nın öldürüldüğü Gebze’de dahil olan kadınlar, eşitlik olmadan demokratik bir ortamın sağlanamayacağını ifade etti. Mola yerinde yapılan basın açıklamasında, kadınlara yönelen baskının OHAL’le birlikte arttığı belirtildi ve ihlallere karşı mücadele çağrısı yapıldı.
BÖKE: Yeni bir siyaset dili istiyoruz
Hiçbir mücadelenin toplumun tümünü kapsamadan kazanılamayacağını belirten CHP İzmir Milletvekili Selin Sayak Böke, Gazete Duvar’a değerlendirmelerde bulundu. Kadına adaletin olmadığı bir sistemin gerçek adaletle bir ilgisi olamayacağını belirten Böke, “Kadınların adalet talebiyle erkek egemen kültüre itiraz ediyor olması Türkiye’nin geleceği için çok önemli. Bugün Türkiye’de kadınlar sadece kadın oldukları için cinayetlere ve türlü ihlallere uğruyorlar. Buna ‘dur’ demenin tek yolu da kadınlar olarak adalet talebini ortaya koymak ve elde etmekten geçiyor. Adalet talebinin kendisi ‘ben siyasete yeni bir dil istiyorum, yeni bir siyaset biçimi istiyorum’ diyor.”
9 yıl önce Gebze’de katledilen barış aktivisti Pippa Bacca’yı anan Böke, farklı coğrafyalar ve kültürlerden kadınların evrensel barış talebinde birleştiğini vurguladı: “Yarım kalmış ve umudu kesilmiş olan yürüyüşlerin birlikte tamamlanması da yarının dünden daha iyi olacağının işareti; ama bugünün kötü olduğunu tespit etmemiz gerekiyor.”
‘‘Erkek adalet değil, gerçek adalet’ demek için buradayım”
Yürüyüşe annesiyle birlikte katılan HDP İstanbul Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, “Ben bugün kadınlarla birlikte ‘erkek adalet değil, gerçek adalet’ demek için buradayım” diye konuştu. Adalet Yürüyüşü’nün anlamlı bir eylem biçimi olduğunu ifade eden Kerestecioğlu sözlerini şöyle sürdürdü: “Aslında daha önce başlaması gerekirdi. Belki 7 Haziran’dan sonra başlaması gerekirdi; ama bugün için hakikaten anlamlı; çünkü ülkenin neredeyse yarısının cezaevinde gibi yaşadığı ve hepsinin birden özgürlüklerden mahrum olduğu bir dönemde yaşıyoruz.”
İnsan hakları savunucusu Nimet Tanrıkulu, kadınların yüzyıllardır eşitlik ve adalet için yürüdüğünü belirterek şöyle konuştu: “Bugün, dünyada hala barış içinde yaşamanın mümkün olduğu söyleyen Pippa Bacca ve katledilen bütün kadınların sesi olmak için bu yürüyüşteyiz. Kadınların katledildiği bir dünyada gerçek eşitlikten gerçek özgürlükten bahsetmek mümkün değil. Kadınlar bugün yüzyıllardır yaptıkları yürüyüşlerinin bir yenisini gerçekleştiriyor. 22 gündür yapılan bu yürüyüşün anlamlı olduğunu düşünüyoruz. Ancak herkes için adalet diyerek bu yürüyüşün başka biçimlerde de sürdürülmesini istiyoruz.”
Adalet Yürüyüşü’nün 22. gününe katılan 300’ün üzerinde kadın, eşitlik ve adalet taleplerini vurgulayarak dayanışma çağrısı yaptı.
(Gazete Duvar)