Sivil Toplum

Kadınlar mücadelelerini anlattı

0

Kadın ve Yaşam başlıklı panelde Karadenizli kadınlar konuştu.

Kadınlar, yaşamı savunma mücadelesinde  ön saflarda yer aldıklarına dikkat çekti, “Kadınlar bir araya gelince bizi kimse durduramaz.” dedi.

Konuşmacılardan Meliha Aksu, Senoz’da verilen  hidroelektrik santral mücadelesini anlattı. Senoz’da ilk olarak kadınların mücadele için sokağa çıktığını ifade eden Aksu, “HES’in memlekete getirisi yok götürüsü çok. Biz mücadele edeceğiz. Sularımızı vermeyeceğiz.” dedi.

Munzur deneyimini paylaşan Güzel Şahin’e göre, “Kadınlar olmazsa erkekler dışarı çıkmıyor”. 1938’deki katliamlara değinen Şahin, bugün de barajlar yoluyla yaşam alanlarından uzaklaştırılmak istendiklerini belirtti. Şahin, göç etmek durumunda kalanların gittikleri şehirlerde de (yerinde olmayan) kentsel dönüşüm  nedeniyle evlerinden çıkarılmak istendiklerini sözlerine ekledi.

Anadolu Grubu’nun termik santral inşa etmek istediği Gerze’den Şule Armutcuoğlu ise, Sinop’ta 20 yıldır nükleer santrale karşı mücadele verdiklerini anımsattı. Son dönemde termik santral ile mücadele ettiklerini aktaran Armutçuğlu, sürekli mücadeleden yana olduklarını, bir araya gelen kadınları kimsenin durduramayacağını söyledi.

Hopa Dzarğina köyünden (Güneşli) Maşikar Aydın, Little Big/Nett Enerji şirketince köyde yapılmak istenen  hidroelektrik santrale karşı mücadeleyi anlattı. Aydın, “Mücadelemiz sonunda şirket HES yapmaktan vazgeçti. Yine yeltenirse köyümüzü savunmayı sürdüreceğiz.” dedi.

Sanatçı Yakupoğlu kemençe eşliğinde söylediği şarkılardan sonra söz alarak, insanların acılarının, sorunlarının benzer olduğuna değindi.  “İnsan gibi yaşama çabası veriyoruz her alanda ve bunu başaracağız. Karadeniz’de kadınların doğayla bir aşk yaşadığına inanlardanım. Bugün tüm konuşan annelerimiz de, aynı benim annem gibi onun duygularını yaşıyor. Ortak acılar yaşıyoruz ama bütün bunlar geçip gidecek. Sadece birbirimize karşı hoşgörülü olmalıyız, her şeyimiz ortak.” şeklinde konuştu.

1 Nisan’da İstanbul Makine Mühendisleri Odası’nda gerçekleşen etkinliği Karadeniz İsyandadır Platformu ve Munzur Çevre Derneği organize etti.

(Yeşil Gazete)

More in Sivil Toplum

You may also like

Comments

Comments are closed.