KadınKoronavirüs SalgınıManşet

Kadınlar için koronavirüs pandemisi: Şiddete karşı ne yapmalı?

0
Fotoğraf: Isaac Claramunt

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu ve Kadın Meclisleri, koronavirüs salgını nedeniyle evde karantinada olan kadınlar için  “Şiddetten Korunma Kılavuzu” yayınladı.

Karantinanın kadınlar için şiddet uygulayan ve şiddet uygulama potansiyeli olan erkeklerle aynı ortamda kalma zorunluluğu anlamına geldiği söylenen kılavuzda buna rağmen açıklanan hiçbir önlem paketinin ve yasağın kadınların durumuna işaret etmemesi eleştirildi.

Yapılan açıklamada “Meydanlarda eylem yapamıyor, davaları fiziken takip edemiyor, yapılması gerekenler için ya da protesto etmek için kitlesel buluşmalar gerçekleştiremiyor olabiliriz. Bu yüzden daha görünmez ve etkisiz olacağımızı düşünmeyin. Koronavirüs pandemisi sizi umutsuzluğa sürüklemesin” ifadeleri kullanıldı.

15 günde 18 kadın öldürüldü

Klavuz içerisinde kadınların koronavirüs salgını sırasında karşılaştıkları zorluklardan bazıları şu şekilde sıralandı: Kadınlar virüsün bulaşma riskinden ötürü darp raporu almak için hastaneye gitmekte tereddüt ediyor. Şiddete uğrayan ya da tanık olanlar, saldırganın korona günlerinde sağlıksız koşullarda kalacağından kaygılanıp şikayetçi olmaktan vazgeçiyor. Kolluk birimlerinin koronavirüs günlerini bahane ederek 6284 kapsamında yükümlülüklerini yerine getirmedikleri gözlemleniyor.

Ayrıca erkek şiddetinin de bu süre zarfında arttığına dikkat çekilen raporda koronavirüs tespit edildikten sonra ilk 15 gün içinde erkekler tarafından 12’si evinde olmak üzere 18 kadının öldürüldüğü söylendi.

Alınması gereken 10 önlem

Kurumların acil olarak kadınlar için alması gereken önlemler ise şu şekilde sıralandı:

  1. 6284 ve İstanbul Sözleşmesi etkin uygulanmalı
  2. 6284 ve İstanbul Sözleşmesi ile ilgili kamu spotu, canlı yayın ve eğitimler düzenlenmeli
  3. Çağrı ve destek hatları 7/24 ulaşılabilir olmalı ve yaygınlaştırılmalı
  4. Kadınlar için de şikayet ve başvuru mekanizmaları dijital ortamda oluşturulmalı
  5. Şiddetle ilgili üçüncü kişilerin ihbarı titizlikle ele alınmalı
  6. Sığınmaevleri koronavirüs tedbirlerine uygun olmalı ve ihtiyaç halinde şuan kullanılmayan mekanlar kadınların güvenli barınma hakkı için kullanıma açılmalı
  7. Yargı ve infaz da aksama olmamalı, tüm gelişmelerle ilgili kadınlara bilgi verilmeli
  8. Ev içerisinde eşitlikçi ve kolektif emek teşvik edilmeli
  9. İşyerlerinde çalışanlar ücretli izne çıkarılmalı, işten çıkarmalar yasaklanmalı
  10. Kayıt dışı çalışan ve göçmen kadınlar için ayrı destek mekanizmaları olmalı

Kadınlar ne yapabilir?

Kadınların şiddet karşısındaki haklarına da değinilen raporda, kadınların şikayetçi olmak için izleyebileceği yöntemler de anlatıldı.

Buna göre; 155 Polis, 156 Jandarma, 183 Bakanlık ve baroların destek hatları acil aranıp yardım istenebilecek hatlar. Faille aynı ortamda olunduğu için telefon edemeyecek durumda olanlar için ise  İçişleri Bakanlığı’nın KADES uygulamasını bir butonla polisin konuma gelmesini sağlıyor.

Üçüncü kişilerin de şikayetlerinin geçerli olduğu ve onlardan yardım istenebileceğinin hatırlatıldığı raporda, şiddetin fotoğraf ve en önemlisi darp raporu ile belgelenmesi gerektiği belirtildi.

Kadınların sahip olduğu haklar

Kadınların şiddete uğradıkları durumda sahip oldukları haklar ise şu şekilde: Uzaklaştırma kararı aldırmak, sığınma talebinde bulunmak, olası failin silahına el konulmasını sağlamak, maddi yardım talebinde bulunmak, 6284 sayılı yasadan yararlanmak.

Kadınların haklarını ararken ihmal ve zorluklarla karşılaşabileceğinin belirtildiği raporda böyle durumlarda Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’na telefon aracılığıyla ulaşılabileceği söylendi. Raporun tamamına ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz.

More in Kadın

You may also like

Comments

Comments are closed.